Portal internetowy o takim samym adresie jak za granicą - można?

• Autor wątku Autor wątku bhabdas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bhabdas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!
Mam pewien pomysł, ale nie jestem pewny czy jest to realne z punktu widzenia prawa:

Załóżmy że jest firma A, która ma adres internetowy LLLUUU.AT i tam prowadzi działalnosć gospodarczą związaną z POWIETRZEM, firma LLLUUU jest dosyć znaną firmą w swoich kręgach. W Polsce natowmiast jest możliwosć założenia adresu LLLUUU.PL i skorzystania z "ruchu" znajdującego się na stronie ponieważ firma LLLUUU.AT prowadzi działalnosć również w Polsce, ale nie wykupiła jeszcze polskiego odpowiednika adresu LLLUUU.AT, który mam okazję kupić.

Moje pytania są następujące:
-Czy w taki sposób można firmie LLLUUU.AT stworzyć konkurencję???
-Czy firma LLLUUU.PL może prowadzić działalnosć o tej samej tematyce co firma LLLUUU.AT ???
-Czy można w taki sposób skorzystać z nazwy firmy LLLUUU jeżeli firma LLLUUU to znak towarowy, a co jeżeli nie jest ???
-Jak sprawdzić czy firma LLLUUU jest znakiem towarowym, czy jest w jakikolwiek sposób zabezpieczona.
-Czy można przekierować adres strony LLLUUU.PL do konkurencyjnej firmy o tej samej nazwie, aczkolwiek w innym kraju LLLUUU.PL

Proszę o pomoc w wyżej opisanej sprawie.
Pozdrawiam!

Witaj,

to zależy głównie od tego czy nazwa firmy LLLUUU jest zastrzeżonym znakiem towarowym na terenie Polski. Jeśli jest, to decydować będzie zakres ochrony przyznany znakowi, a również to, czy firmy działają na tym samym rynku (działalności). Zastrzeżenia sprawdza się bazach znaków zastrzeżonych Urzędu Patentowego UPRP - Strona główna.

A jeżeli nazwa firmy LLLUUU nie jest znakiem zastrzeżonym na terenie polski ? I jeżeli firmy działają na tym samym rynku ?

to wtedy każdy robi swoje, a trzeba uważać na to, by nie popełnić jakiegoś czynu nieuczciwej konkurencji w świetle USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji".

A prawo do domeny ma ten, komu udało się ją pierwszemu zarejestrować. Tylko, że może zaistnieć przypadek, że firma LLLUUU w końcu zarejestruje nazwę jako znak zastrzeżony, i wtedy może / robi się problem z dalszym używaniem tej nazwy w domenie.

A załóżmy że firma LLLUUU nie ma zarejestrowanego znaku towarowego, ale zrobi to w czasie, gdy ja stanę się włascicielem domeny o tej samej nazwie tylko że w Polsce. Czy wtedy oni mają prawo odebrać mi tą domenę, czy muszą odkupić ?

Domena przecież jest pańską własnością, więc jak mogą ją odebrać. Ale, mogą w takim przypadku zabronić wykorzystania w niej ich zastrzeżonego znaku. Lub znaku podobnego, więc z kombinacjami przyrostków, przedrostków czy kresek też by się mogło nie udać... A jeśliby nie mógł jej Pan wykorzystywać, to i byłby Pan zapewne bardziej skłonny do rozmów o odsprzedaży domeny, tyle, że z uwagi na sytuację, za małe pieniądze. Myślę, że o to tu mogłoby prędzej chodzić.

Załóżmy zatem że znak towarowy firmy LLLUUU nie jest zastrzeżony, ja kupuję polski odpowiednik domeny LLLUUU.PL i tworzę konkurencję na polskim rynku. Moje pytanie jest następujące, czy w swietle USTAWY z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji" mam prawo zrobić konkurencję w taki sposób ? Konkurencyjne ceny, lepsza jakosć moich usług spowoduje że spadną obroty zagranicznej firmy, ale przecież firma LLLUUU nie ma swiatowego monopolu na tego typu rzeczy. Proszę o pomoc i serdecznie dziękuje za już uzyskane odpowiedzi.

tego nie da się powiedzieć ogólnie, bo każda sytuacja będzie inna. Ale ogólnie, w takich przypadkach (podobnego brzmienia domeny internetowej do nazwy przedsiębiorstwa) może chodzić o możliwość wprowadzania klientów w błąd co do tożsamości firmy - klient logujący się na stronę LLLUUU.PL będącą własnością firmy X ma wrażenie bądź jest przekonany, że loguje się na stronie firmy LLLUUU - czyli Art.5. ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Tylko, jak powiedziałem, decydować będą szczegóły danej sytuacji - kto był pierwszy na rynku, jaki jest stopień podobieństwa nazw i samych stron, zakres pokrywania się rynków, itp...

Powrót