Portal internetowy - prawo własności

• Autor wątku Autor wątku rbl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rbl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
od kilku lat zajmuję się tworzeniem stron internetowych. Wpadłem swego czasu ze znajomym na pomysł stworzenia portalu informacyjnego. Ja miałem zająć się przede wszystkim kompleksowym stworzeniem portalu oraz innych komponentów (forum, system ogłoszeń itp.) Naszym zarobkiem miał być oczywiście przychód z reklam. Ten drugi znajomy ma firmę na którą mianowicie wystawiał faktury dla reklamodawców. Z czasem nasz kontakt się pogorszył i trudno było się dogadać. Ja zarabiałem pieniądze wyłącznie z tytułu wykonania reklamy, banneru itp. W końcu przemyślałem sprawę i zamierzam zrezygnować z współpracy na takich warunkach. Oczywiście wszystko było bardziej zawiłe, tu staralem się opisać moją sytuacje w prosty i szybki sposób.

Moje pytanie brzmi, czy jako, że ja jestem twórcą portalu, ja zajmowałem się stworzeniem systemu i praktycznie wszystkim, mogę dochodzić swoich praw własności i żądać jakiegoś wynagrodzenia (np. w formie Umowy o dzieło z tytułu wykonania portalu internetowego) lub żądać aby zrezygnował z korzystania z skryptów systemu którego ja jestem autorem?

Przepraszam jeśli nie opisałem wszystkiego dokładnie, w razie wątpliwości proszę pytać. Czekam na waszą opinię. Pozdrawiam.

Silnik portalu, który napisałeś jest dziełem w rozumieniu przepisów o prawie autorskim. Ty sam jesteś jego twórcą.

Najkorzystniej w danej sytuacji byłoby - moim zdaniem - udzielić (byłemu) koledze licencji na korzystanie z Twoich skryptów. Zasady korzystania ustalilibyście w drodze umowy. Jeśli dodatkowo wykonujesz jakąś pracę, zawrzyjcie obok (osobno rozliczaną) umowę zlecenia.

Jeśli będziesz potrzebował pomocy w tej sytuacji, napisz do mnie na maila [ rtnkrk@gmail.com ], chętnie udzielę konkretniejszych wyjaśnień.

pozdrawiam,
rtn.

Powrót