Portal internetowy - pytania o kwestie prawne

• Autor wątku Autor wątku Tomecky_94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomecky_94

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,

Mam w planach stworzyć w najbliższym czasie portal skupiający klientów pewnej grupy przedsiębiorców.

Portal nie będzie na siebie w początkowym stadium w żaden sposób na siebie zarabiał, ale nie wykluczam oczywiście takiej możliwości w przyszłości - w końcu nie po to inwestuje się pieniądze żeby później nic z tego nie mieć ;)

Całość jest generalnie bardzo prosta - portal opiniotwórczy z blogiem i kilkoma dodatkowymi funkcjonalnościami, utknąłem natomiast na jednej dość istotnej kwestii - baza firm.

W planach miałem podpiąć się pod interfejs API CEIDG, przefiltrować bazę po interesującym mnie PKD i wrzucić te dane jako informację u siebie na stronie. To samo mam w planach jeżeli chodzi o KRS - i tutaj nie ma większego problemu - dane z KRSu nie są chronione przez RODO.

O ile dobrze się orientuję dane w CEIDG są chronione przez RODO (przynajmniej Imię i nazwisko oraz adres) mimo tego że są danymi publicznymi. Głowię się już któryś dzień z rzędu nad tym czy w ogóle ta inwestycja ma jakikolwiek sens i czy w przyszłości nie zostanę za to dotkliwe ukarany (sprawa Bisonde z marca 2019 - 1 milion zł kary).

Wiem że wiele firm przetwara takie dane, chociażby moje dane - GoWork, Money, PanoramaFirm, Egospdarka i pewnie wiele wiele więcej.

Poprosiłem nawet UODO o oficjalne stanowisko w mojej sprawie pisząc im maila z dokładnymi informacjami oraz zakresem prac jaki chciałbym rozpocząć.

Generalnie chciałbym się bronić następującymi tezami:
1. Dobro społeczne projektu - nie zarabiam (na poczatku - nie wiem do kiedy), pomagam ludziom w bardzo istotnej kwestii.
2. Powływanie się na Artykuł 14: 1. Jeżeli danych osobowych nie pozyskano od osoby, której dane dotyczą, administrator podaje osobie, której dane dotyczą, następujące informacje:
(…) 5. Ust. 1– 4 nie mają zastosowania, gdy – i w zakresie, w jakim:
(…) b) udzielenie takich informacji okazuje się niemożliwe lub wymagałoby niewspółmiernie dużego wysiłku.

3. Informacja o przetwarzaniu danych osobowych już na starcie strony (Pop-up).
4. Informacja o tym że korzystamy z danych i tak ogólnie dostępnych, które zostały przez nas jedyne udsotępnione za pośrednictwem portalu i jej wybranej grupy docelowej.

Czy wie ktoś z Was może jakie są praktyczne szanse na karę (wiem że Bisnode odwołał się do sądu więc sprawa jest generalnie dalej w toku) oraz w jaki sposób bronią się wielkie portale o których wspominałem wcześniej?

Niestety nie mogę sobie pozwolić na poinformowanie wszystkich o tym że przetwarzam ich dane - jedynie 5% rekordów posiada adres e-mail, czyli do reszty (czyli 20k firm) musiałbym wysłać list polecony z taką informacją co jest logistycznie i z perspektywny kosztów niemożliwe.

Dla jasności - nie mam zamiaru korzystać z tych danych w celach marketingowych, spamować tych firm newsletterami, nawet się z nimi kontaktować, chciałbym jedynie w przystępnej formie wyświetlać je na swojej stronie.

Będę niezmiernie wdzięczny za Wasze odpowiedzi i doświadczenia w tym temacie!

Ostatnia edycja:
Jeśli nie jesteś wstanie działać zgodnie z obowiązującym prawem porzuć swój projekt. Twoja dobro społeczne nie ma żadnego znaczenia.

Powrót