Portal miasta, prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku Bartek_70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartek_70

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam,

Planuje założenie portalu informacyjnego dla mieszkańców pewnego miasta. Czytałem sporo informacji dotyczących prawa autorskiego, ale potrzebuje porady.

1. Jeśli w mieście przykładowo CKiT organizuje imprezę np. wyjście do kina, czy mogę zamieścić na portalu informacje o tym wydarzeniu wraz z wklejeniem plakatu? Oczywiście zaznaczone źródło skąd pochodzą informacje

2. Czy jeśli strony np. Policji, Straży Pożarnej, grupy siatkarek na facebooku zamieszczają informacje np. o wypadku, pożarze, meczu, eliminacjach itp. mogę skopiować treść i wkleić na swój portal? Oczywiście również z zaznaczeniem źródła.

3. Czy według państwa dobrym pomysłem jest napisanie do głównych instytucji(wyżej wymienionych) pisma z chęcią współpracy(darmowej), mógłbym zaoferować dotarcie do większego grona odbiorców? Czy ktoś wie z doświadczenia jakie odpowiedzi są często spotykane?

Pozdrawiam

1. Informacje możesz umieszczać, wklejenie plakatu bez zgody uprawnionego będzie bezprawnym rozpowszechnianiem.
2.
Przepis prawny:
Art. 25.
[Wykorzystywanie utworów w wydawnictwach prasowych (w tym poprzez Internet)]

1. Wolno rozpowszechniać w celach informacyjnych w prasie, radiu i telewizji:
1) już rozpowszechnione:
a) sprawozdania o aktualnych wydarzeniach,
b) artykuły na aktualne tematy polityczne, gospodarcze lub religijne, chyba że zostało wyraźnie zastrzeżone, że ich dalsze rozpowszechnianie jest zabronione,
c) aktualne wypowiedzi i fotografie reporterskie;
2) krótkie wyciągi ze sprawozdań i artykułów, o których mowa w pkt 1 lit. a i b;
3) przeglądy publikacji i utworów rozpowszechnionych;
4) (uchylony)
5) krótkie streszczenia rozpowszechnionych utworów.
Prawo autorskie.
3. Mało oryginalne.

Dziękuje za odpowiedź, możesz rozwinąć punkt 3? Jakieś inne propozycje?

Czy portal można zaliczyć jako gatunek prasy?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Portal informacyjny jak najbardziej.

Może ktoś zaproponować rozwiązanie punktu 3? W jaki sposób zacząć współprace?

Powrót