Portal na zagranicznym serwerze

• Autor wątku Autor wątku Xizour
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xizour

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.

Na wstępie chciałem z góry przeprosić, jeśli dobrałem nieodpowiedni dział.

Jak wygląda sprawa postawienia strony/portalu na amerykańskim serwerze pod względem prawnym, tj. możliwości zamknięcia jej? Chciałbym założyć stronę zrzeszającą drugoplanowych polityków, na której panowałaby wolność słowa. Obawiam się cenzury, gdyż zdarza się, że strony wolnego słowa są kasowane. Czy możliwe jest zamknięcie takiej strony, która funkcjonowałaby na serwerze wykupionym w USA?

Pozdrawiam,
Jakub

Jeszcze raz bardzo proszę o pomoc, kwestia jest dla mnie bardzo istotna

Pozdrawiam,
J.

Nie jestem jakimś specjalistą ale powiem to co gdzieś kiedyś wyczytałem.

Można.
Ale procedura jest taka:
1/ Strona musi zawierać treści nielegalne w USA ( według tego co napisałeś - nie ma tu problemu )
2/ Strona zawiera treści nielegalne w Polsce ( puki nie łamiesz prawa nie ma problemu )

Co do ad. 2
By doszło do zamknięcia strony:
- Strona Polska rozpoczyna śledztwo
- Dochodzi do procesu
- Wyrok dla właściciela strony ( chociaż nie wiem jak by to było bo formalnie piszesz np. obrazę w Polsce ale "wygłaszasz" ją w USA - bo tam to umieszczasz )
- Strona Polska oficjalnie zwraca się do Strony w USA o zamknięcie strony
I dwie opcje:
- Strona USA przychyla się do prośby i wymusza na usługodawcy zamknięcie strony ( mało prawdopodobne bo Amerykańce ostro bronią się przepisami )
- w USA dochodzi do procesu by stwierdzić zasadność roszczeń Polski i w przypadku zgody wymuszenie na Usługodawcy zamknięcie strony.

Więc tak czy inaczej zamknięcie strony jest procesem żmudnym i długotrwałym ( nawet zamknięcie takich ohydztw jak stron pedofilskich trwa kilka tygodni - niezależnie gdzie są serwery )

Dziękuję! Bardzo mi pomogłeś :) Tyle mi wystarczy.

Pozdrawiam

Tylko chce zaznaczyć że specjalista nie jestem i dobrzy by było gdyby ktoś kto się bardziej zna poparł to co napisałem.

Powrót