Portal ***.pl próbuje wyłudzać pieniądze

• Autor wątku Autor wątku Zaniepokojony250
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zaniepokojony250

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Cześć i czołem obywatele,

Ponieważ, nie mam fachowej wiedzy, postanowiłem opowiedzieć wam swój casus i przy okazji zasięgnąć rady. Bez zbędnego owijania przejdę od razu do rzeczy. Otóż...

Utworzyłem DARMOWY profil na portalu o nazwie "***.pl". Przeglądając zawartość, postanowiłem również rzucić okiem na cenniki dot. płatnych kont premium (podkreślam: TYLKO przeglądałem) Po dwóch godzinach wchodzę na skrzynkę pocztową i otrzymuję maile z ww. portalu z "Potwierdzeniem zamówienia" w tytule i informacją, że zawarłem rzekomo umowę:

"Zawarłeś z nami umowę na pakiet Premium Pakiet 90 dni na okres 90 dni w cenie 22.90 PLN. W momencie wpłynięcia płatności otrzymasz od nas powiadomienie, a my zaczniemy realizować zamówioną usługę (aktywujemy konto płatne). Pamiętaj, że do momentu rozpoczęcia korzystania z płatnej usługi, masz prawo do odstąpienia od umowy w terminie 14 dni. Rozpoczęcie korzystania z płatnej usługi oznacza żądanie natychmiastowej realizacji świadczenia i tym samym rezygnację z prawa do odstąpienia. Wszystkie szczegóły znajdziesz w załączonym Regulaminie."

NIC Z NIKIM NIE ZWIERAŁEM - jedynie przeglądałem zawartość portalu.
Mam 5 pytań do kompetentnych osób:

1. Czy klikając gdziekolwiek po internecie i nie posługując się żadnymi wrażliwymi danymi typu pesel, adres itp - można mimo to "zawrzeć umowę"??

2. Sposób funkcjonowania portalu, przypomina jego niektórym użytkownikom zwykły system wyłudzania pieniędzy - czy jest możliwość, aby zgłosić możliwość popełnienia przestępstwa? Jakie mam szanse na wygraną z takim molochem?

3. Co jeśli minie te 14 dni? - rozumiem, że wystawią mi rachunek. Jeśli go nie zapłacę - czy powinienem się obawiać przykrych konsekwencji typu komornik itp. Czy mam szanse wygrać w sądzie próbując udowodnić swoją rację?

4. Czy mogę sobie zrobić własny portal, w którym znajdzie się zapis w regulaminie: "§ Kliknięcie w zielony kwadracik, implikuje automatycznym zrzeknięciem się własnego domu na rzecz administratora portalu"? Mogę takie coś zamieścić i śmiać się ludziom w twarz?

5. Gdzie mogę poszerzyć swoją wiedzę prawna dot. nieuczciwych chwytów i zagrywek względem konsumenta?

dziękuję za uwagę i proszę bez hejtu

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. Można. Wystarczy, że strony umowy da się zidentyfikować, a jej warunki zostały jasno określone i wyraźnie zaakceptowane przez strony (np nie będzie skuteczna umowa, która zostaje zawarta przez kliknięcie w link-pułapkę).

2. Nie widzę żadnego przestępstwa póki co.

3. To zależy jak zadziałają. Może to być wezwanie do zapłaty, nakaz zapłaty (a w konsekwencji komornik) bądź zwykła windykacja.

4. Akurat zmiana własności domu wymaga aktu notarialnego. Niemniej możesz zrobić portal, w którym zawierane są umowy. Natomiast musi dać drugiej stronie możliwość jasnego, nie wprowadzającego w błąd czy podstęp, podjęcia decyzji o zawarciu umowy oraz zamieścić jej warunki.

5. Poza naszym portalem są jeszcze UOKiK i Federacja konsumentów

Powrót