Portal randkowy

• Autor wątku Autor wątku xArgonaRx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xArgonaRx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry, założyłem konto na portalu randkowym *** okazało się, że to ten sam właściciel co be2, niestety dopiero zrozumiałem to gdy już zaczęły się problemy. Zakupiłem konto premium jedyną opcją dostępną była płatność kartą, więc jak naiwniak zapłaciłem. Miesiąc później z mojego rachunki
U zniknęło bodajże 200zl. Od razu zastrzegłem kartę i więcej nie wchodziłem na stronę. Wczoraj dostałem maila z wezwaniem do zapłaty od niejakiej firmy ***:
File number: 505170468

Interdate S.A. ./. *****, Sebastian

Dear Mr. *****,

The company***. has appointed us on 5 Jun 2020 with the collection of an outstanding payment. For this contract concerning membership from 28 Jan 2020, invoice dated on 28 Mar 2020 you owe our client a total amount of EUR121.30.
A detailed list of the principal claim and dunning costs of our client can be seen in the attachement.
Despite all the efforts of our client you have not yet remitted the payment. Therefore you are obligated to pay the outstanding amount plus accrued default costs immediately.
Breakdown of what you owe

The outstanding balance that you need to pay is made up as follows:
our client's basic claim (value of the property for collection charges): EUR45.00
our client's dunning costs, to date: EUR11.50
debt collection charges § 4 Abs. 5 RDGEG i.V.m. §§ 2, 13, Nr. 2300 VV RVG i.V.m. §§ 280, 286 BGB: EUR54.00
debt collection expenses § 4 Abs. 5 RDGEG i.V.m. §§ 2, 13, Nr. 7002 VV RVG i.V.m. §§ 280, 286 BGB: EUR10.80
---------------------------------------------------------
Total amount still outstanding (dated: 8 Jun 2020): EUR121.30

Please make your payment of EUR121.30 into our bank account by 14 days using the payment reference ***. Our bank details are:

If you do not pay the outstanding balance by 14 days we may pass your account to our debt recovery partners TCM Ukraine, which could result in additional debt collection fees being added to your balance.

If you have any questions regarding your account or regarding your payment, please call us on *** or email us at ***

Yours sincerely

Registered as a debt collection agency
by the ***
according to § 10 sect. 1 No. 1 RDG
------------------------------------------------------------

Manager: ***

Registered office of company: ***

Bank account:
----------------------------------------------------------

Please specify AZ 505170468 as the reason for payment!

----------------------------------------DISCLAIMER-----------------------------------------
This message contains confidential information and is intended exclusively for the addressee.
Usage by third parties is forbidden. The company is not responsible for the correct, complete
or undelayed delivery of this message. Conventional emails are not protected from access by
third parties. We assume, therefore, no liability for the integrity of emails.
These remarks also apply for future messages.
-------------------------------------------------------------------------------------------
Zanim jednak dostałem tego maila by inny, niestety nie widziałem go bo rzadko korzystam z tej poczty:
OSTATNIE PRZYPOMNIENIE O OPŁACIE

Twój abonament w ***
Nieudana płatność dla adresu IP: 89.***.***.***
Numer sprawy: *** (prosimy powołać się na niego w odpowiedzi. Prosimy o odpowiedź na niniejszą wiadomość z zarejestrowanego adresu e-mail, zgodnie z wymogami Ogólnego Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady o ochronie danych (ROZPORZĄDZENIE (EU) 2016/679))
01.05.2020
Szanowny Sebastian ****,

W dniu 24.04.2020, wysłaliśmy Ci powiadomienie o konieczności opłaty powyższej subskrypcji. Do dzisiaj nie otrzymaliśmy Twojej płatności.

W dniu 28.03.2020, Twoja subskrypcja zarejestrowana pod adresem e-mail ***, która została zakupiona w dniu 28.01.2020 na ***, została automatycznie odnowiona na 1 miesięcy.

Przedłużenie nastąpiło zgodnie z naszym Regulaminem, którego warunki zostały przez Ciebie zaakceptowane.

Zakupiony produkt: 1 miesięcy Członkostwo Premium
Adres IP zarejestrowany podczas dokonywania płatności: 89.***.**.***
Metoda płatności: Karta kredytowa

Nie byliśmy w stanie pobrać opłaty abonamentowej z Twojego konta w dniu 28.03.2020.

Aktualnie jesteś nam winien/winna opłatę za abonament w wysokości 199,50 PLN, oraz opłatę manipulacyjną plus opłata manipulacyjna w wysokości 51,00 PLN stanowią zaległą płatność.

Całkowita należna opłata to aktualnie 250,50 PLN.

Chcę zapłacić teraz

Prosimy o dokonanie wpłaty 250,50 PLN w ciągu 7 dni, najpóźniej do dnia 07.05.2020, możesz również zapłacić należność przelewem bankowym, na poniższe konto:

Właściciel konta:
IBAN:
BIC/Swift-Code:
Nazwa Banku:
Łączna kwota:
Tytuł przelewu:
Adres banku:

Terminowa płatność jest jedynym sposobem na uniknięcie dodatkowych kosztów.

W przypadku opóźnienia lub braku płatności skierujemy sprawę do zęwnętrznej firmy windykacyjnej w celu odzyskania długu. Prosimy pamiętać, że na podstawie adresu IP: 89.***.**.*** , na który zostało zarejestrowane zamówienie, firma windykacyjna może ustalić Twój adres i wszcząć postępowanie komornicze.

Po otrzymaniu płatności, sprawa zostanie zamknięta i nie będzie dalszych wezwań do zapłaty. Automatyczne przedłużanie Twojego abonamentu zostanie zatrzymane. Będzies mógł/mogła korzystać z Konta Premium do końca trwania okresu abonamentu lub usunąć konto.

Więcej informacji znajdziesz poniżej. W przypadku jakichkolwiek pytań, prosimy o kontakt na adres: ***, zawsze pamiętając o podaniu swojego numeru sprawy.

Prosimy zauważyć, że możemy odpowiedzieć na pytania tylko w języku angielskim lub niemieckim.

**********************************************************************************************************************
Ta wiadomość została wygenerowana automatycznie.
Prosimy na nią nie odpowiadać, ponieważ adres e-mail został skonfigurowany jedynia do wysyłania, a nie otrzymywania wiadomości.
Dane kontaktowe znajdziesz w zakładce "Najczęściej zadawane pytania".
**********************************************************************************************************************

Z poważaniem,

Najczęściej zadawane pytania: ***. Windykacja

I. O firmie***
II. Jesteś posiadaczem naszego abonamentu
III. Umowa jest wiążąca
IV. Brak konieczności wystawienia faktury
V. Opłata abonamentowa
VI. Automatyczne odnowienie
VII. Rezygnacja
VIII. Monit mimo rezygnacji
IX. Monit mimo odstąpienia
X. Monit, a nadużycie danych płatności
XI. Zatrzymanie procesu windykacji / Płatność
XII. Proces windykacji

I. O firmie ***
*** kieruje jedną z największych internetowych agencji randkowych w Europie. Aby dowiedzieć się więcej, wejdź na www***.pl.

II. Jesteś posiadaczem naszego abonamentu
Przy zakupie Konta Premium, jesteś informowany o tym, że umowa zostaje automatycznie przedłużana o wybrany okres dostępu (np. 3, 6 lub 12 miesięcy), w ustalonej cenie, płatnej z góry. Informacja dotycząca przedłużania abonamentu oraz prawa do rezygnacji, znajduje się również w Regulaminie serwisu, z którym się zapoznałeś i który został przez Ciebie zaakceptowany. Zawarłeś z nami umowę.

III. Umowa jest wiążąca
Umowy zawarte przez internet, uważa się za prawomocne, w taki sam sposób jak umowy zawarte osobiście, których obie strony złożyły wzajemne oświadczenie woli. Poprzez wpisanie swoich danych do płatności oraz kliknięcie w przycisk „Dokonaj płatności”, zawarłeś z nami umowę i zaakceptowałeś warunki naszego Regulaminu.

IV. Brak konieczności wystawienia faktury
Zawarłeś umowę przez internet i otrzymałeś potwierdzenie poprzez wiadomość e-mail. Podczas procesu płatności, dałeś nam zezwolenie na obciążanie Twojej karty kredytowej. Jesteś wyłącznie odpowiedzialny za zapewnienie możliwości pobrania należnej kwoty. Wystawienie oddzielnego rachunku nie jest dla nas konieczne.

V. Opłata abonamentowa
Opłata abonamentowa jest należna w momencie zakupu i płatna jednorazowo. Uiszczenie opłaty za abonament w miesięcznych ratach nie jest możliwe. Zostałeś poinformowany, w momencie dokonywania zakupu, że opłata za abonament jest płatna jednorazowo z góry, co potwierdziłeś przez kliknięcie myszką. Płatność jest przetwarzana automatycznie w chwili zawarcia umowy i nie może być zatrzymana, nawet poprzez natychmiastowe odwołanie. Prosimy pamiętać, że płatność elektroniczna może potrwać kilka dni, zanim nie zostanie przetworzona i zapisana na rachunku odbiorcy. Jednakże, nie oznacza to, że została zainicjowana w dniu wskazanym na Twoim koncie.

VI. Automatyczne odnowienie
Członkostwo Premium jest zawsze automatycznie odnawiane. Okres opłaconego przez klienta abonamentu jest przedłużany automatycznie. Opłata abonamentowa jest należna na początku każdego okresu i płatna jednorazowo. Zgodziłeś się z tym, zarówno poprzez akceptację naszego Regulaminu w momencie rejestracji, jak i poprzez zakup Konta Premium. Prosimy pamiętać, że wszelkie rabaty promocyjne mają zastosowanie jedynie do pierwszego okresu subskrypcji. Przy zakupie Członkostwa Premium, nasi klienci informowani są również o tym, że kolejne odnowienia będą opłacane w pełnej, stałej kwocie.

VII. Rezygnacja
Abonament można wypowiedzieć w każdym czasie. Najpóźniej jednak, na 14 dni przed końcem danego okresu członkostwa. Wypowiedzenie staje się skuteczne, z końcem bieżącego okresu abonamentu, z zastrzeżeniem zachowania wymaganego terminu.

VIII. Monit mimo rezygnacji
Nasi klienci zawsze otrzymują potwierdzenie rezygnacji po jej przedłożeniu. Na potwierdzeniu tym, wskazana jest również data zakończenia subskrypcji. Jeśli uważasz, że otrzymałeś niniejsze przypomnienie mimo wypowiedzenia umowy, prosimy sprawdzić czy otrzymałeś potwierdzenie rezygnacji i czy żądanie zapłaty odnosi się do okresu po potwierdzonej dacie wygaśnięcia Konta Premium. Jeśli tak, prosimy przesłać do nas kopię potwierdzenia Twojej rezygnacji na adres *** . Zawsze należy podać numer sprawy, wskazany powyżej.

IX. Monit mimo odstąpienia
Odstąpując od umowy, należy zastosować odpowiednią formę i zachować wyznaczony termin. O procedurze odstąpienia od umowy zostałeś poinformowany zarówno poprzez nasz Regulamin oraz w momencie rejestracji. Odstąpienia od umowy można dokonać w terminie 14 dni od zakupu. Po tym terminie, odstąpienie nie jest możliwe. Prosimy pamiętać, że dokonanie obciążenia zwrotnego, nie może ani zastąpić, ani też być uznane jako ważne odstąpienie. Zawsze odpowiadamy naszym klientom na ich żądanie odstąpienia od umowy, akceptując je lub odrzucając w stosownych przypadkach oraz informując o kolejnych krokach. Nasi klienci po odstąpieniu są zobowiązani czekać na realizację refundacji, nie są zaś uprawnieni do przeprowadzenia obciążenia zwrotnego. Jeśli korzystano z usługi, kompensata może zostać zatrzymana. W przypadku przeprowadzenia obciążenia zwrotnego, jesteś zobligowany do poniesienia dodatkowych kosztów. Jeśli usługa Konta Premium została użyta, zobowiązany jesteś także do zwrotu otrzymanej kompensaty. Jeśli uważasz, że niniejsze przypomnienie zostało wysłane przez pomyłkę, w związku z przesłanym przez nas wcześniej potwierdzeniem Twojego odstąpienie od umowy, prosimy wysłać do nas kopię tego potwierdzenia na adres *** Zawsze należy podać numer sprawy, wskazany powyżej. Prosimy również sprawdzić, czy nie dokonałeś obciążenia zwrotnego pomimo otrzymania refdundacji. Jeśli tak, transakcja zostanie przeprowadzona dwukrotnie, a nasze roszczenia będą uzasadnione.

X. Monit, a nadużycie danych płatności
Niekiedy, dane do płatności mogą być użyte na zakup produktów przez internet. Jednakże, chcielibyśmy podkreślić, że nigdy nie odnotowaliśmy ani jednego przypadku, w którym domniemany oszust uzyskałby dostęp zarówno do osobistych danych poczty e-mail, jak i danych płatności osoby trzeciej. Dlatego, zakładamy, że właściciel zarejestrowanego adresu e-mail, założył profil i dokonał zakupu Konta Premium. Jeśli nadal uważasz, że padłeś ofiarą oszustwa, prosimy zgłosić sprawę odpowiednim organom. Wspomożemy każde dochodzenie, poprzez dostarczenie, na żądanie policji, zarejestrowanych danych, jak adres IP, adres i dane do płatności, zapisane wiadomości oraz załadowane zdjęcia. W przypadku jednoznacznych dowodów nadużycia danych płatności, process windykacji zostanie zatrzymany. Ponadto, będziemy domagać się oskarżenia odpowiedzialnej osoby oraz dochodzić naszych roszczeń. Zastrzegamy sobie prawo do oskarżenia odpowiedzialnej osoby i dochodzenia roszczeń. Należy pamiętać, że sam raport policji nie jest wystarczającym powodem do zatrzymania procesu windykacji.

XI. Zatrzymanie procesu windykacji / Płatność
Jak tylko otrzymamy należną płatność, proces windykacji będzie mógł zostać zatrzymany. Wpłata możliwa jest tylko poprzez przelew. Prosimy pamiętać, że transakcja może potrwać do trzech dni, zanim zostanie zaksięgowana na koncie odbiorcy. W wyjątkowych przypadkach, nasza zewnętrzna firma windykacyjna może zezwolić na uiszczenie opłaty w ratach. Będzie się to jednak wiązało z dodatkowymi opłatami i odsetkami. Ze względów administracyjnych, *** nie może zaakceptować płatności w ratach.

XII. Proces windykacji
Jeżeli należność nie zostanie uregulowana w określonym terminie, sprawa zostanie automatycznie skierowana do naszej zewnętrznej firmy windykacyjnej, co wiąże się z większymi kosztami i dalszymi konsekwencjami. Jeśli to konieczne, możesz umówić się z firmą windykacyjną na spłatę długu w ratach. Należy pamiętać, że w przypadku przekazania sprawy do zewnętrznej firmy windykacyjnej, instytucje kredytowe będą o tym poinformowane (np. Provident, Tax Care), co może wpłynąć na Twoją zdolność kredytową. W przypadku, nie uregulowania płatności wobec firmy windykacyjnej, zostanie wydany sądowy nakaz w celu odzyskania długu. Koszty poniesione w związku z tym procesem, ponoszone są wyłącznie przez dłużnika.
W dniu 24.04.2020, wysłaliśmy Ci powiadomienie o konieczności opłaty powyższej subskrypcji. Do dzisiaj nie otrzymaliśmy Twojej płatności.

Nie mam żadnego maila z tamtego dnia.
Proszę bardzo o pomoc? Co robić?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeżeli nie mają twojego adresu, to tylko straszą. Firma windykacyjna nie może od razu skierować sprawy do komornika, musi najpierw iść do sądu. Bez podania adresu nie mają szans ugrać czegokolwiek. Operator internetu również nie udostępni danych adresowych. Poza tym adres IP identyfikuje jedynie końcowy komputer, a nie użytkownika, z jednego komputera może korzystać kilka osób. To nie postępowanie karne, że sąd będzie robił dochodzenie i szukał ciebie.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

cameleonix11 napisał:
Jeżeli nie mają twojego adresu, to tylko straszą. Firma windykacyjna nie może od razu skierować sprawy do komornika, musi najpierw iść do sądu. Bez podania adresu nie mają szans ugrać czegokolwiek. Operator internetu również nie udostępni danych adresowych. Poza tym adres IP identyfikuje jedynie końcowy komputer, a nie użytkownika, z jednego komputera może korzystać kilka osób. To nie postępowanie karne, że sąd będzie robił dochodzenie i szukał ciebie.

Właśnie gdzieś czytałem, że skoro była przypisana karta kredytowa do konta to i adres mają? Czy to nieprawda i nie mają żadnych danych z karty oprócz imienia i nazwiska?

Nawet jeżeli była, to mają numer karty oraz imię i nazwisko. Bank nie udostępni adresu.

cameleonix11 napisał:
Nawet jeżeli była, to mają numer karty oraz imię i nazwisko. Bank nie udostępni adresu.

Zignorować sytuację i nic nie robić w tym kierunku ?

Nic nie robić i ignorować. Odbierać tylko korespondencję listowną.

cameleonix11 napisał:
Nic nie robić i ignorować. Odbierać tylko korespondencję listowną.

Okej mam nadzieję, że ignorowanie nie wpędzi mnie w większe kłopoty. Chciałem nawet żeby sprawą zajął się anty portal ale brak opinii o tej firmie więc wolę nie.

Jeszcze zapytam konkretnie nic nie robić czy wysłać im na maila jakieś wypowiedzenie umowy ?

Ostatnia edycja:
Powrót