Portal WP opublikował zdjęcie z mojego wypadku w temacie który przeczy prawdzie i bez

• Autor wątku Autor wątku Henry_1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

Henry_1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam serdecznie, sprawa wygląda tak:
Portal WP opublikował zdjęcie mojego auta z wypadku w temacie niebezpieczne foteliki, na zdjęciu stoi moje rozbite auto i fotelik obok niego, zdjęcie wykonał fotograf Roman Jocher teren był zabezpieczony przez policje i nie można było robić zdjęć nawet moja rodzina nie mogła zrobić zdjęcia dowodowego.
Oto link do strony - Niebezpieczne foteliki - Moto - WP.PL

Teraz moje pytanie czy mogę coś zrobić w tej sprawie, fotelika używam do dzisiaj :) a nie wyrażałem tez zgody na zrobienie tego zdjęcia ani na publikację w internecie.

Proszę Was o jakąś podpowiedź.

Z poważaniem Łukasz

Witaj,

hm, w ogólności nie ma zakazu fotografowania i publikacji zdjęć rzeczy, a w tym i samochodów, nawet w tak drastycznych sytuacjach. W ogólności chronione jest tylko rozpowszechnianie wizerunku osób, a tu nie ma takiej sytuacji.

Sam samochód nie ma widocznych numerów rejestracyjnych, więc i nie może być powszechnie identyfikowany jako Twoja własność, nie widzę więc specjalnie podstaw do naruszenia Twoich dóbr osobistych poprzez publikację tego zdjęcia.

Co innego, że rozpowszechniono zdjęcie z miejsca działań policji. O ile autor zdjęcia nie miał odpowiednich pozwoleń, to wygląda, że mogło dojść do naruszenia - tyle tylko, że w takim przypadku byłaby to kwestia policji, którą mógłbyś ewentualnie poinformować o zaistnieniu takiego przypadku i poprosić o wyjaśnienie. I wtedy zobaczyć co dalej.

Dziękuję za wyjaśnienie mi tej sprawy _CHRIS_.

Powrót