H
haronsan
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam, podam konkretny przykład, portal Wiadomości24 - Twoje wiadomości w artykule W tym jeziorze pływają olbrzymy - Wiadomości24 użył mojego zdjęcia, wykonanego przez moją żonę, i podpisał je "Jerzy Szczęśniak, ojciec Przemysława ze swoim wnuczkiem i wielkim szczupakiem /fot. Dziennik Bałtycki" co jest nieprawdą ponieważ osoba na zdjęciu to Krzysztof Kokociński ze swoim synem Mateuszem Kokocińskim, i oczywiście adnotacja fot. Dziennik Bałtycki też jest wierutną bzdurą bo jak napisałem wyżej fotkę a w zasadze trzy fotki z tego zdarzenia zrobiła moja żona. Historia opisana w artykule w zasadze jest półprawdą ponieważ hstoria wydaje się reportażem a nim nie jest. Co do histori zdjęć zostały one przekazane innemu człowiekowi tylko po to by zostały pokazane przezesowi koła PZW, nie mam pojęcia jak jedno z nich trafiło na portal do artykułu, gdy znajomi znaleźli ten artykuł w sieci zwruciłem się do portalu wiadomości24 o zablokowanie, usunięcie artykułu i zdjęcia, na dowód iż są to moje zdjęcia przesłałem im wszystkie trzy orginały. Było to ponad miesiąc temu do tej pory portal mnie zupełnie ignoruje. Pytanie moje dotyczy czy naruszono tu jakieś prawa związane z wizerunkiem i prawami autorskimi do zdjęć? i ewentualnie jak mogę wyegzekwować na portalu usunięcie zdjęcia bądź sprostowanie podpisu. i może banalne pytanie czy jeżeli naruszono tu dobra osobiste to można liczyć na rekompensate?
pozdrawiam haronsan.
pozdrawiam haronsan.