Portal z grami online (flash...)

• Autor wątku Autor wątku proximoo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

proximoo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Od niedawna prowadzę portal z grami online. Tak podczas dodawania gier do bazy zacząłem się zastanawiać czy to legalne, wiadomo prawa autorskie.
Ale pod dłuższym zastanowieniu doszedłem do wniosku, że nie mam jak zapytać się autora gry o zgodę na umieszczenie w moim portalu ( większość gier i tak jest free, a po za tym niektóre gry mam z CD).
Nie używam linkowania, choć sporadycznie się zdarza, ale staram się trzymać gry na własnym serwerze.

Czy to jest legalne jeżeli trzymam gry z odpowiednia licencja na własnym serwerze?

To że coś jest za za darmo nie znaczy, że można z tym robić co się chce. Nie można utożsamiać free softu (open source) od freeware. Bez wyraźnej zgody osoby uprawnionej czy to w formie licencji czy wyrażonej poprzez osobiste zapytanie - nie można rozpowszechniać.

No dobra zapytałbym się gdybym mógł, a jak nie mogę to jak sprawa wygląda ? Nie ma podanych autorów gry...
Dajmy na to większe serwisy z owymi grami raczej nie pytają się o zgodę... bo raczej nie wyczają wszystkich autorów ;/

To, że nie ma podanego autora to sprawa drugorzędna, ponieważ nie oznacza to, że dany utwór nie podlega ochronie - to od autora zależy czy go oznaczy swoim psedo, nazwiskiem etc. Ma to znaczenie dowodowe, bo trudniej jest wtedy udowodnić swoje autorstwo. W prawie istnieje domieniemanie autorstwa - zob. art. 8 ust. 2

Powrót