Portfolio, zdjęcia wykonane przeze mnie a była firma

• Autor wątku Autor wątku Emka2233
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emka2233

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Przez rok pracowałam w firmie X , w której zajmowałam się zabiegami z zakresu kosmetologii estetycznej oraz makijażu permanentnego , co wiązało się z wykonywaniem zdjęć klientek przed i po zabiegu za ich zgodą . Zdjęcia były wystawiane przez moja szefową na profil firmy na słynnym portalu społecznościowym , były one dodawane z podpisem np. Prace wykonała „ Hanna xxxxx „ czytaj JA. Teraz nie współpracuje już z ta firma , zwolniłam się . Chce otworzyć własna działalność . Chciałabym wiedzieć czy mam prawo wykorzystać zrobione ( podczas pracy w firmie x ) przeze mnie zdjęcia jako moje portfolio . Dodam ze wykonywałam je swoim prywatnym telefonem .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Emka2233 napisał:
... co wiązało się z wykonywaniem zdjęć klientek przed i po zabiegu za ich zgodą . ...
Czyli mamy rozumieć, że było to w zakresie Twoich obowiązków? Jeśli tak to autorskie prawa majątkowe należą do pracodawcy, a na rozpowszechnianie zdjęć musisz mieć jego zgodę.

PS.
Narzędzie nie odgrywa roli. Zawsze masz prawo wskazywać, że są Twojego autorstwa.

Czyli nie mam żadnych szans aby wykorzystać te zdjęcia bez zgody pracodawcy ? Nie rozstaliśmy się w zgodzie , nie otrzymałam mojego świadectwa pracy choć minęło 7 dni oraz nie wypłacił mi pieniędzy za ostatni przepracowany miesiąc . Zwolniłam się w trybie natychmiastowym czego powodem było nie opłacanie składek ZUS przez pracodawcę oraz mobbing .

Emka2233 napisał:
Czyli nie mam żadnych szans aby wykorzystać te zdjęcia bez zgody pracodawcy ? ...
W celu, jak sądzę, umieszczenia na swojej stronie nie możesz.

PS.
Sposób rozwiązania umowy nie ma znaczenia.

Nie chce nikomu robić pod górkę i sądzić się z pracodawca , zbyt wiele nerwów kosztowała mnie sama współpraca z tą osoba . chce po prostu otworzyć własna działalność i wykorzystać własne prace , które są moim portfolio . Tak czy inaczej bardzo dziękuje za poradę . Pozdrawiam .

Powrót