Porządek walnego a brak treśći uchwał. Pilne

• Autor wątku Autor wątku Miratas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Miratas

Użytkownik
Odpowiedzi
54
:evil:Zostałem prawidłowo zawiadomiony o terminie walnego zgromadzenia sp, z o,o,. Przesłano mi porządek obrad. Zawiera on punkty z nowymi uchwałami oznaczonymi tylko numerem i tytułem ale brak jest proponowanych treści uchwał. Nie mogę sie z nimi zapoznać, przygotować ani ustosunkować.
Czy jest to zgodne z prawem, że o treści uchwały dowiem się w czasie walnego i nie mam czasu do namysłu jaką decyzje podjąć?

Przepis prawny:
Art. 238. KSH

§ 1. Zgromadzenie wspólników zwołuje się za pomocą listów poleconych lub przesyłek nadanych pocztą kurierską, wysłanych co najmniej dwa tygodnie przed terminem zgromadzenia wspólników. Zamiast listu poleconego lub przesyłki nadanej pocztą kurierską, zawiadomienie może być wysłane wspólnikowi pocztą elektroniczną, jeżeli uprzednio wyraził na to pisemną zgodę, podając adres, na który zawiadomienie powinno być wysłane.

§ 2. W zaproszeniu należy oznaczyć dzień, godzinę i miejsce zgromadzenia wspólników oraz szczegółowy porządek obrad. W przypadku zamierzonej zmiany umowy spółki należy wskazać istotne elementy treści proponowanych zmian.

Wyrok Sądu Najwyższego - Izba Cywilna
z dnia 14 maja 2009 r.
I CSK 406/2008

Oznaczenie według art. 238 § 2 zd. 2 ksh szczegółowego porządku obrad zgromadzenia wspólników spółki z o.o. dopuszcza jego zwięzłe sformułowanie i nie wymaga wskazywania brzmienia planowanych uchwał, sprzeciwia się jednak czynić to ogólnikowo oraz tak niedokładnie, że wprowadza wspólników w błąd, a zwłaszcza uniemożliwia albo ogranicza im rzeczywistą realizację uprawnień ustawowych lub umownych.

Bardzo dziekuje za rzeczową odpowiedż. Dużo mi rozjasniło i może pomoże.

Bardzo dziekuje:brawo:

Powrót