porzucenie pracy i brak wynagrodzenia Niemcy

• Autor wątku Autor wątku zarejestrowany1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zarejestrowany1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam! 21 października rozpocząłem pracę w Szwecji u niemieckiego pracodawcy (pensja w EUR), umowa ustna. 30 listopada dostałem urlop i wróciłem do Polski, nie zostałem poinformowany o dniu powrotu. A licząc, że za dwa tyg przypadały święta, sądziłem, że powrót przypadnie po Nowym Roku. Tydzień później dostałem telefon od męża siostry, który też tam pracował, że "porzuciłem pracę" :/ Dnia 15 grudnia powinienem był otrzymać wypłatę na konto za listopad, którego nie otrzymałem. Za to dostałem list pocztowy od pracodawcy w j. niemieckim, że porzuciłem pracę i że wynagrodzenia nie dostanę, bo odciągnął mi za nocleg w przyczepie kempingowej i za odzież, de facto używaną. W drugim liście, który jeszcze nie przyszedł, ma mi wyliczyć dokładnie te kwoty. Zaczynam się obawiać, czy nie będę musiał jeszcze do tego dopłacić ;/ Czy mój niemiecki pracodawca ma prawo nie wypłacić mi pieniędzy za przepracowany cały miesiąc. Dziękuję za odpowiedź.

Przede wszystkim ważne jest, prawo pracy jakiego kraju ma zastosowanie do Twojej umowy o pracę z niemieckim pracodawcą. Reguluje to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 593/2008, a w nim jest to art. 8. Zgodnie z tym przepisem będzie to prawo szwedzkie, ponieważ Twoje zwykłe miejsce pracy (tak przypuszczam) było w Szwecji. Ale nawet jeśli uzgodnione byłoby w umowie stosowanie niemieckiego prawa pracy do Twojej umowy, to ten pracodawca obowiązany jest do wypłacenia Ci wynagrodzenia także w tym przypadku, jeśli nie stawiłeś się do pracy i z tego powodu wypowiedział Ci umowę o pracę ze skutkiem natychmiastowym lub jak piszesz, pracę porzuciłeś. Czy pracodawca uprawniony jest potrącić Ci za nocowanie w jego przyczepie kempingowej i za odzież, to inna sprawa. Za te noclegi tylko wówczas, jeśli było to uzgodnione w umowie o pracę; za odzież roboczą, która stanowiła jego własność, może potrącić tylko do wysokości jej rzeczywistej wartości.

mam podobny problem <mąż nie stawił się do pracy ponieważ został aresztowany ,pracodawca niby go zwolnił nic pocztą do męża do domu nie przyszło,zawlekał z wypłatą męża prawie miesiąc .Normalnie przelew był 5 każdego miesiąca a ja dostałam 27 .11. po licznych moich meilach .Czy pracodawca powinien listownie wszystko do męża do domu wysłać wypowiedzenie itp. mąż przepracował ponad 1,5 umowa była na nieokreslony czas ,

erkorda napisał:
Przede wszystkim ważne jest, prawo pracy jakiego kraju ma zastosowanie do Twojej umowy o pracę z niemieckim pracodawcą. Reguluje to Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 593/2008, a w nim jest to art. 8. Zgodnie z tym przepisem będzie to prawo szwedzkie, ponieważ Twoje zwykłe miejsce pracy (tak przypuszczam) było w Szwecji. Ale nawet jeśli uzgodnione byłoby w umowie stosowanie niemieckiego prawa pracy do Twojej umowy, to ten pracodawca obowiązany jest do wypłacenia Ci wynagrodzenia także w tym przypadku, jeśli nie stawiłeś się do pracy i z tego powodu wypowiedział Ci umowę o pracę ze skutkiem natychmiastowym lub jak piszesz, pracę porzuciłeś. Czy pracodawca uprawniony jest potrącić Ci za nocowanie w jego przyczepie kempingowej i za odzież, to inna sprawa. Za te noclegi tylko wówczas, jeśli było to uzgodnione w umowie o pracę; za odzież roboczą, która stanowiła jego własność, może potrącić tylko do wysokości jej rzeczywistej wartości.

Witam. Mam podobny problem. Wypowiedziałam umowę z zachowaniem terminu tygodnia choć z umowy wynikało że okres wypowiedzenia musi trwać miesiąc. Wiadomo są różne przyczyny losowe. W niemieckiej umowie mam zapis o wstrzymaniu w takim wypadku wynagrodzenia za 2 tygodnie. Ja nie otrzymałam w sumie za 5 tygodni. Czy jest sens walczyć w momencie kiedy to ja zakończyłam pracę?

Powrót