porzucenie pracy-konsekwencje

• Autor wątku Autor wątku rura
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rura

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!!!
Pracodawca nie chce mnie zwolnić za porozumieniem stron,chce abym wypowiedział umowę o pracę z trzymiesięcznym okresem wypowiedzenia(pracowałem u niego 18 lat).Ja muszę odejść z zakładu z dnia na dzień(wyjazd do pracy za granicą).Pracodawca grozi mi dyscyplinarką.Jakie konsekwencje wynikają dla mnie gdy zostanę zwolniony w taki sposób?
Proszę o odpowiedź!!!

Dziękuję za odpowiedź,ale chodziło mi o coś innego.Co ze zwolnienia dyscyplinarnego wynika dla pracownika?Czy traci jakieś prawa,czy przy podejmowaniu kolejnej pracy takie zwolnienie ma jakiś wpływ,czy wynikają z takiego zwolnienia jakieś konsekwencje dotyczące późniejszego liczenia przepracowanych lat np.do emerytury? I czy po złożeniu prośby o rozwiązanie umowy za porozumieniem stron i jej odrzuceniu przez pracodawcę,po póżniejszym porzuceniu przeze mnie pracy mogę zostać zwolniony dyscyplinarnie?
Proszęo odpowiedź!!!

"Dyscyplinarnie" podejrzewam, że nie - natomiast są dwie możliwości pracodawca potraktuje Pana rozwiązanie jako rozwiązanie (nieprawidłowe) bez wypowiedzenia przez pracownika - wówczas pracodawca będzie mógł dochodzić odszkodowania. Ponadto może też zastosować rozwiązanie bez wypowiedzenia ze strony pracodawcy z powodu ciężkiego naruszenia podstawowych obowiązków przez pracownika. Taki sposób rozwiązania umowy o pracę na pewno ma wpływ np. na kwestię zasiłku dla bezrobotnych oraz widnieje na świadectwie pracy - na co z kolei niechętnie patrzą kolejni pracodawcy. Nie kojarzą by miało to jakikolwiek wpływ na uprawnienia emerytalne.

Tryb rozwiązywania umów o pracę nie ma żadnego znaczenia dla świadczeń emerytalno-rentowych.

Powrót