W
wicio2307
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Witam wszystkich.Proszę o pomoc w zakresie prawa pracy w Niemczech.Moja sprawa wygląda następująco.Pracowałem w seniorheim.Dowiedziałem się w dniu przyjazdu ze pacjent ma bakterie rsma i sie przestraszyłem,mam male dziecko,po tym pacjencie musiałbym zmywać naczynia( z zawodu jestem kucharzem) natomiast mój brat sprzatał pokoje w tym zakładzie i musiałby sprzatac również jego pokój także byłby bezpośrednio narażony na kontakt z tym pacjentem.Dodam ze miałem z bratem wspólny pokój,toaletę oraz prysznic.w Dniu przyjazdu przedzwoniłem do szefowej bo nie bylo jej juz w zakładzie i wyjaśniłem jej powód odejścia,zaczela mnie przekonywać a później straszyć ze nie otrzymam wyplaty ( wyplate dostaje miedzy 15-18 ) czyli w tych dniach powinienem otrzymać przelew pensji za poprzedni w pełni przekracowany czasowo miesiąc,również grożono mi ze nie otrzymam wynagrodzeń za urlop(dostałem w wcześniej część wynagrodzenia za urlop do ręki gdzie pracodawca nie odprowadził od tego podatku)pojechałem wraz z bratem tego samego dnia do domu bo stwierdziliśmy ze nie będziemy narażać swojego zdrowia jak i bliskich.Mamy napisane wypowiedzenia i wysyłamy je jutro( pracę zaczynalibyśmy od tego w wtorku)wiem ze grozi nam kara za narażenie na straty pracodawcy(mam dowód że pracował cały dotychczasowy zespół i nie musieli wzywać kogoś z zewnątrz)po 2 dniach mieli dwie nowe osoby(również mam dowód.Obawiam się tylko o naszą wypłatę czy rzeczywiście pracodawca może zarekwirować cale nasze pieniądze i wliczyć w to w straty firmy.Dziękuję z góry za jakąkolwiek pomoc w tej sprawie