porzucenie stażu z PUP na rzecz innego stażu

• Autor wątku Autor wątku Vinidicta
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vinidicta

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Dzień dobry,
mam pytanie jakie możliwe konsekwencje mogą mnie czekać, jeśli zrezygnuje z dotychczasowego stażu z PUP na rzecz stażu organizowanego i opłacanego przez pracodawcę. Czy można się jakoś "dogadać" z PUPem w tej sprawie?

Vinidicta napisał:
na rzecz stażu organizowanego i opłacanego przez pracodawcę.
Pracodawca ponosi całkowite koszty stażu? W trakcie tego stażu będziesz podlegać ubezpieczeniu społecznemu? Umowa zostanie zawarta pomiędzy Tobą a pracodawcą?

prawdę powiedziawszy nie znam jeszcze szczegółów bo konkurs na ten staż wciąż trwa. Wiem, że uczestnicy będą otrzymywać stypendium, staż ma trwać 3 miesiące, ponadto istnieje możliwość zatrudnienia po stażu. Rozumiem, że najlepiej będzie przy ewentualnym spotkaniu o to wszystko zapytać.

Vinidicta napisał:
Rozumiem, że najlepiej będzie przy ewentualnym spotkaniu o to wszystko zapytać.
Bezwzględnie. I profilaktycznie nie przerywać stażu z PUP dopóki nie będziesz mieć w ręku podpisanych dokumentów, świadczących o przyjęciu do nowej pracy-stażu.

Gdyby jednak okazało się, że jest to staż również za pośrednictwem PUP, do którego wymagany jest status bezrobotnego, to będzie problem z przerwaniem stażu na rzecz innego.

tak niestety wiem, ale dzwoniłam dzisiaj do organizatorów i ten staż faktycznie nie jest powiązany przez PUP. Oczywiście o ewentualnym przerwaniu stażu pomyślę dopiero gdy będę miała podpisaną umowę na drugi staż, ale wolałam się już wcześniej dowiedzieć co nieco. Dziękuję za odpowiedź :)

Powrót