Porzucone śmieci

• Autor wątku Autor wątku Dominik1972
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dominik1972

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Wynajmowałem lokal spółce która pozostawiła przed lokalem na mojej posesji kilkanaście m3 odpadów poprodukcyjnych w tym część jakiś chemikaliów .
Spółka raczej jest niewypłacalna, co zrobić żeby zmusić spółkę do utylizacji śmieci, gdzie można to zgłosić aby uzyskać skuteczną pomoc w tym zakresie.

No tak, tylko że śmieci zostały pozostawione na moim terenie, w dodatku zostawiła to firma teoretycznie niewypłacalna spólka z oo, , zastanawiam się czy po takim zgłoszeniu nie stanę się prawowitym posiadaczem takich smieci gdzie na mnie spadnie administracyjny obowązek ich utylizacji.

A kto niby ma zabrać te śmieci czy je zutylizować i to pewnie za darmo? Ciebie umowa łączyła z najemcą i wszystkie roszczenia kieruj do niego.

Jasne że roszczenia mogę kierować do byłego najemcy, mogę też wynająć firmę profesjonalną której zapłacę 5 tys za wywózkę i potem wystawić refakturę na najemcę, jest jednak podstawowy problem jak odzyskać pieniądze od spółki która za chwilę będzie niewypłacalna i w upadłości.

Najem to Twoje ryzyko. Mogą ci zdewastować mieszkanie albo zostawić śmieci. Nawet jak uzyskasz tytuł sądowy, to wcale nie jest gwarancja odzyskania środków. Z pustego i Salomon nie naleje (tu komornik).

Dominik1972 napisał:
zastanawiam się czy po takim zgłoszeniu nie stanę się prawowitym posiadaczem takich smieci gdzie na mnie spadnie administracyjny obowązek ich utylizacji.
Przecież nikt mądry nie zgłasza do GIOŚ swoich śmieci jest to nie logiczne, tym bardziej że są też tam jakieś pozostawione chemikalia... Nie ma tu dobrego rozwiązania, być może GIOŚ zareaguje stanowczo na tę sytuację i zmusi tę spółkę do usunięcia tych śmieci pod groźbą dużych kar, trzeba próbować.

Powrót