posiadanie marihuany hamburg

• Autor wątku Autor wątku asdfspam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asdfspam

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam

Mam problem. Wczoraj złapali mnie w hamburgu z prawie 10g marihuany(9,6). Zastanawiam się teraz jakie będą konsekwencje tego, gdyż nie potrafię mówić po niemiecku a ich angielski był bardzo ubogi. Na razie wiem tylko tyle że przyślą mi pismo, chciałbym jednak już teraz wiedzieć jak to wszystko będzie wyglądało np.czy będzie proces? i czy będę musiał jechać na niego do Niemiec. Każda informacja w tym temacie jest dla mnie bardzo ważna.

pozdrawiam

Art. 62. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada srodki odurzajace lub substancje psychotropowe,
podlega karze pozbawienia wolnosci do lat 3.

to jest art. z prawa niemieckiego? wiem że w niektórych landach posiadanie nie jest tak surowo karane-mandat itp. Mógłbyś jakoś to rozwinąć?

pozdrawiam

W niektórych stanach USA, i krajach UE np w Niemczech, Włoszech marihuana została zdepenalizowana, co oznacza całkowite zniesieniu karalności za posiadanie "niewielkich ilości" (3-10 g).
W większości pozostałych krajów UE np. Francji, Portugalii posiadanie zostało częściowo zdepenalizowane, tj posiadanie marihuany w "niewielkich ilościach" (3-10 g) jest karane jedynie mandatem.
Większość krajów postkomunistycznych, a także Skandynawia są aktualnie prawie jedynymi państwami w UE, w których posiadanie marihuany jest przestępstwem karanym więzieniem.

Marihuana – Wikipedia, wolna encyklopedia

W Polsce zarówno import, produkcja, pośrednictwo w sprzedaży, jak i samo posiadanie marihuany jest nielegalne i stanowi przestępstwo, zgodnie z Ustawą z dnia 24 kwietnia 1997 r. z późniejszymi zmianami – o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2003 r. Nr 24, poz. 198

belunia napisał:
W Polsce zarówno import, produkcja, pośrednictwo w sprzedaży, jak i samo posiadanie marihuany jest nielegalne i stanowi przestępstwo, zgodnie z Ustawą z dnia 24 kwietnia 1997 r. z późniejszymi zmianami – o przeciwdziałaniu narkomanii (Dz. U. z 2003 r. Nr 24, poz. 198

Obowiązująca ustawa jest z 29 lipca 2005 r

prokuratorr napisał:
Art. 62. 1. Kto, wbrew przepisom ustawy, posiada srodki odurzajace lub substancje psychotropowe,
podlega karze pozbawienia wolnosci do lat 3.

To w polsce

W Hamburgu przysługiwało by ci uchylenie ścigania jak byś miał ilość marihuany do 6 gram
Tu masz jak to wygląda w poszczególnych miastach http://hanfverband.de/aktuell/meldung_1185464455.html#uebersicht

Na podstawie §31 a
BtMG - Einzelnorm

§29 mówiący o posiadaniu narkotyków

BtMG - Einzelnorm

Nie wiem jak z aktualnością tych danych ale chyba są ok. Wrzuć do jakiegoś translatora coś ci wyjaśni. Najwyżej szukaj masz baze do dalszych poszukiwań

Ostatnia edycja:
Witam

Przewoziłem z holandi do niemiec 10g maruhuany i 1g haszyszu zostałem zatrzymany w niemczech policja skonfiskowała marihuane powiedzieli że dostane grzywną i nie wiedzą ile czytałem że w przypadku niewielkich ilości odstępują od kary ? Jaka moze być wysokość tej kary i czy mogą być jeszcze jakies inne konsekwencje ?

do 6g panowie, do 6g - powyżej kara bo się na handel to już kwalifikuje a nie własny użytek...

Witam,

w każdym landzie są inne zasady co do ilości. Trzeba sprawdzić w Hamburgu. Dobrze że Pana nie aresztowali. Liczą się wszystkie okoliczności, czy Pan powie skąd miał i dlaczego Pana przeszukali, czy był Pan wcześniej już karany.

Piotr Kozlowski Berlin

Powrót