posiadanie skradzionego telefonu

• Autor wątku Autor wątku janek100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janek100

Użytkownik
Odpowiedzi
86
witam

na poczatku stycznia 2008 zgłosiłem kradzierz telefonu na policji aby dostac odszkodowanie ,dostałem taki sam telefon od ubezpieczyciela , na policji powiedziałem wtedy ze ukradł mi go ktos na ulicy lecz go miałem,po miesiacu umorzono dochodzenie a dnia 16.042009 policja sprawdzała nr imei telefonu ktory posiadam okazało sie ze jest kradziony (gdyz sam zglosiłem kradzierz )

zostalem z dn.16.04.2009 przesłuchany na komendzie w ktorej powiedziałem ze po 3 misiacach od kradzierzy go odzyskałem ale nie zglosiłem tego faktu, policjant powiedział ze jesli go nie miałem wystarcza zeznania kolegi i bedzie ok , ale komenda prowadzaca sprawe zwroci sie do operatora aby podał jaka karta sim korzystała w tym czasie z tego telefonu ,korzystała z niego wtedy moja dziewczyna .

powiedział takze ze postawione zostana mi zarzuty z artykułu 233 tzn skladanie falszywych zeznan, probe wyłudzenia a takze o paserstwo.

interesuje mnie czy teraz jak pojde skadac zeznania na komende prowadzaca mam trzymac sie danej wersji czy tez przyznac sie i wniesc o samo ukaranie i ile za takie cos moge zostac ukarany
czekam na opinie

pozdrawiam

lepiej się przyznać i dobrowolnie poddać karze. Fakt posiadania przez ciebie telfonu jest łatwy do udowodnienia, nawet jeżeli używała go twoja dziewczyna. A po co masz brnąć dalej w kłamstwa, art.233 kk nie jest tylko dla wybranych, ale dla tych, co skłądają fałszywe zeznania - odsyłam do lektury kodeksu

*****Na udowodnienie twoich kłamstw policjanci będą potrzebowali trochę czasu ale i tak dojdą prwady a Ty dostaniesz zarzut z art. 286 par1 kk (oszustwo na szkodę Tow. Ubezpieczeniowego) i art. 238 kk (zawiadomienie organu ścigania o niepopełnionym przestępstwie). Przyznasz się sam i wyrazisz skruchę to Sąd łagodniej Cię potraktuje. Jeżeli nie byłeś karany to za samooskarżenie mogą postępowanie warunkowo umorzyć.

hmmm... a co znaczy ze postepowanie warunkowo umorzyc??
tzn ze napewno w aktach juz bede miał albo grzywne albo zawiasy??

Powrót