Posiedzenie o zarządzenie kary ...proszę o poradę

• Autor wątku Autor wątku ugetsu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

ugetsu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

W 2007 roku zostałem skazany prawomocnym wyrokiem na 8 miesięcy w zawieszeniu na 3 lata za oszustwo. W czasie okresu próby zostałem zatrzymany i znaleziono u mnie niecały (0,86g) gram marichuany. Zakończyło się to generalnie wyrokiem w postaci 80 stawek dziennych po 10 zł (które już opłaciłem) i grzywną na rzecz organizacji pozytku publicznego w wysokosci 300 zl oraz zwrot kosztów sprawy 80 zl.

Dostalem teraz niedawno od Sadu ktory orzekal w pierwszej sprawie (oszustwo) wezwanie na posiedzenie o zarządzenie kary.

Moje pytanie brzmi:

Czy jesli w tej drugiej sprawie nie dostalem zadnego wyroku pozbawienia ani ograniczenia wolnosci , tylko wymienione wyzej grzywny to czy Sąd moze mi ta pierwsza kare odwiesic?

Posiedzenie jest w innym miescie i nie za bardzo moge byc w tym terminie na tym posiedzeniu, czy jest jakas mozliwosc napisania jakiegos pisma i przelozenie tego posiedzenia na inny termin? Jesli tak to co radzicie napisac , wiem ze mozna dostarczyc zaswiadczenie lekarskie ale nie chce sadu oszukiwac ze jestem chory , zalezy mi tylko na przelozeniu tego posiedzenia.

Z gory dziekuje za pomoc

Z tego co piszesz wynika, że Sąd może zarządzić wykonanie pierwszej kary, ale nie jest to obligatoryjne.

Jeśłi do Sądu masz daleko i dojazd stanowi obiektywnie kłopot - spróbuj napisac wniosek do Sądu o przesłuchanie Cię w miejscu zamieszkania. Sąd co prawda nie musi się do tego przychylić ale spróbowac można.

Na Twoim miejscu jeśli jest możliwość to pojechałabym. Sąd może wydać postanowienie bez Twojej obecności a jeśli będziesz na posiedzeniu to zawsze inaczej będą na to patrzeć, że Ci zależy itp

dziekuje za te odpowiedzi , ale prosze mi jeszcze poradzic czy moge napisac jakis wniosek lub inne pismo o przesuniecie tego posiedzenia na inny dalszy termin?

czy napisac cos wlasnymi slowami czy tez przy pomocy prawnika?

jesli nie moge pojechac to czy sad jesli podejmie jakas decyzje bez mojej obecnosci to mnie o tej decyzji poinformuje czy tez sam bede musial sie do niego zwrocic o te informacje?

czy taka decyzja jest mozliwa do odwolania z mojej strony i jesli tak to ile mam na to dni i od kiedy ten czas jest liczony?

bardzo prosze o pomoc

Możesz napisać wniosek o odroczenie posiedzenia ale to nie znaczy że sąd przychyli się do Twojego wniosku. Posiedzenie może odbyć się bez Twojej obecności. Na postanowienie sądu przysługuje zażalenie w terminie 7 dni od otrzymania postanowienia.

Czy zawsze tak bywa ze jezeli osoba byla karana 2 razy natomiast za drugi czyn zostal skazany na ograniczenie wolnosci co wiaze sie z tym ze "wykaraskal sie z wiezienia" bedzie na 100% wezwanie sadu w sprawie zarzadzenia o wykonaniu kary??? Myślałem że to już koniec... A w takim razie dalej nie mogę spać spokojnie???

Powrót