Posiedzenie w przedmiocie rozpoznania wniosku o warunkowe umorzenie postępowania

• Autor wątku Autor wątku przemekszn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemekszn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam. Czy na rozprawie dotyczącej złożonego wniosku przez prokuratora o warunkowym umorzeniu postępowania w mojej sprawie będę musiał stawić się do sądu osobiście na rozprawę czy nie???

To zależy co będziesz mieć napisane w wezwaniu. Jeśli " stawiennictwo będzie obowiązkowe"- to tak.

Jeśli w aktach nie ma Twojego oświadczenia (np z przesłuchania) że nie sprzeciwiasz się warunkowemu umorzeniu postępowania to Sąd Cię powinien wezwać do osobistego stawiennictwa aby kwestię tę ustalić.
Tak jak napisała diana, wyczytasz z pisma z Sądu czy obecnośc jest obowiązkowa czy nie.

Nie ma w aktach nic na temat mojej zgody na warunkowe umorzenie postępowania. Nie rozmawiałem nawet z prokuratorem osobiście tylko za pośrednictwem innego prokuratora (konsultacje telefoniczne) dwa różne miasta.

Jeśli nie sprzeciwiasz się warunkowemu umorzeniu, możesz uniknąć wycieczki do Sądu jeśli prześlesz Sądowi pisemne oświadczenie że się takiemu zakończeniu procesu nie sprzeciwiasz i wnosisz o przeprowadzenie posiedzenia bez Twojego udziału.

Powrót