Posługiwanie cudzym znakiem

• Autor wątku Autor wątku fafikos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
F

fafikos

Użytkownik
Odpowiedzi
78
"Można posługiwać się cudzym znakiem towarowym pod warunkiem, że jest to konieczne dla wskazania przeznaczenia towarów lub usług. Należy pamiętać, że używanie takiego znaku musi być zgodne z uczciwymi praktykami w przemyśle i handlu.

Używanie znaku zgodne z uczciwymi praktykami jest wtedy kiedy przedsiębiorca np. umieszcza na swojej stronie internetowej informację handlową: „Sprzedajemy samochody marki: BMW, FORD, FIAT”. Umieszczanie na stronie internetowej dużego dominującego słowno graficznego znaku BMW będzie już przekroczeniem tego prawa ponieważ może wprowadzać w błąd.

Użycie znaku jest niezgodne z uczciwymi praktykami jeżeli:
może sprawiać wrażenie istnienia powiązań gospodarczych między osobą trzecią a właścicielem znaku towarowego
narusza wartość znaku poprzez osiąganie nieuzasadnionych korzyści wynikających z jego charakteru odróżniającego albo renomy, albo
prowadzi do dyskredytacji lub oczerniania znaku.
Naruszenie prawa występuje już w przypadku powstania prawdopodobieństwa wprowadzenia w błąd."

jak to sie ma do ochrony znaku towarowego ?

skoro cos kupuje to sie tym legitymuje firmuje ?

fafikos napisał:
...
jak to sie ma do ochrony znaku towarowego ?

skoro cos kupuje to sie tym legitymuje firmuje ?
Nie dubluj tematów, odpowiedzi już otrzymałeś. Art. 155. oraz art. 156. Prawa własności przemysłowej były wielokrotnie omawiane na Forum. Zapoznaj się z ich treścią:!:

Z Art. 155.:
... jeżeli towary te zostały uprzednio wprowadzone do obrotu na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej przez uprawnionego lub za jego zgodą.
... jeżeli towary te zostały uprzednio wprowadzone do obrotu na terytorium Europejskiego Obszaru Gospodarczego przez uprawnionego lub za jego zgodą.

Ostatnia edycja:
ok, wszystko jasne.

mniej wiecej wiem juz jak to wygladalo :

(takie sa moje przypuszczenia)

podmiot ktory sprzedal mi towar X jest firma w Panstwa Uni.
Kupil w swoim kraju towar od firmy X majacej produkt X, i ten towar mi przeslal dalej na podstawie faktury.

odnoszac sie do Artykuły 63–66 Traktatu o funkcjonowaniu Unii Europejskiej (TFUE), uzupełnione o art. 75 i 215 TFUE

nie popelniam zadnego wykroczenia nawet jak znak towaroy jest zastrzezony bo kupilem go na EOG, a tu obowiazuje swoboda?

a jeszcze bym dodal, jak to sie ma ochrona znaku do

art. 5 kc??????????

Sugerujesz, że Prawo własności przemysłowej jest w konflikcie z Kodeksem cywilnym? Działanie uprawnionego nie jest sprzeczne ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa skoro zostało ujęte w ustawie będącej lex specjalis w stosunku do Kodeksu cywilnego.

Ostatnia edycja:
nie, mam na mysli ze

firma X za

pomocą działań Sądu chce i zamierza nie dochodzić swoich praw do znaku

towarowego lecz wyłącznie chce usunąć mnie z rynku.

a dowodow na to jest cala masa, nawet w pozwie do sadu sa sprzeczne informacje z stanem faktycznym.

Nie rozgrzebuj tematu na nowo. Sam przyznałeś, że wprowadziłeś do EOG towar bez zgody uprawnionego. Jeśli masz dowody zwróć się o pomoc na realu do odpowiedniej kancelarii prawnej.

to co wprowadzilem z poza EOG to bylo nic w tym co wprowadzilem z EOG

np 4000zl w porownaniu do 150000zl

to jest roznica??????
dodatkowo nie bylo nigdzie oferowane, bo bylo zamowione pod klienta konkretnie.

kancelarie pracuja juz dwie, a dodatkowej wiedzy nigdy za duzo.

fafikos napisał:
... dodatkowo nie bylo nigdzie oferowane, bo bylo zamowione pod klienta konkretnie.
Nie ma znaczenia, wprowadziłeś do obrotu.
Nie wiem do czego dążysz, chcesz się usprawiedliwiać, uzyskać potwierdzenie własnych teorii?
Sąd rozważy kto ma rację na podstawie dostępnych dowodów.

nie usprawiedliwiam sie, po prostu pytam.
Moze ktos sie spotkal z podobna sytuacja, moze jakis konkretny wyrok.
Dla mnie jest to absurd.... i szukam jakiegos rozsadnego rozwiazania podpowiedzi.

LeszekS mam wrazenie ze ty taki jakis niezadowolony ????? odreagowujesz na forum ?

To wiem, ale poslugiwanie sie prawem wbrew art5 kc tez nie jest odpowiednie...

dlatego tu pisze, bo prawa nie znam, ciagle sie uczymy

fafikos napisał:
To wiem, ale poslugiwanie sie prawem wbrew art5 kc tez nie jest odpowiednie.. ...
To oceni Sąd, na razie jest zgodne z Prawem własności przemysłowej.

a w jaki sposob moge probowac powolac sie na art 5 kc, jak zgromadzic argumenty dowody ??

Nie widzę takiej możliwości, część towaru wprowadziłeś na rynek bezprawnie.

skad ta pewnosc ?:)
a jezeli NIE ????

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót