P
panlis86
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Dzień dobry,
jestem grafikiem komputerowym, który ponad rok temu podpisał niefortunną umowę. Chciałbym teraz zmienić pracę, ale jest jeden problem - zapis w umowie, który brzmi następująco:
Rozumiem, że nie mogę wykorzystywać prac wykonanych dla obecnego pracodawcy w moim portfolio. Nie mylę się, prawda? Czy mogę jednak dołączyć portfolio prac dla obecnego pracodawcy oraz dodać, że byłem jedynym grafikiem/wykonawcą prezentowanych prac? Czy jestem to w stanie prawnie obejść?
jestem grafikiem komputerowym, który ponad rok temu podpisał niefortunną umowę. Chciałbym teraz zmienić pracę, ale jest jeden problem - zapis w umowie, który brzmi następująco:
"Wykonawca zobowiązuje się, iż nie będzie korzystał ze swoich praw autorskich osobistych do Przedmiotu umowy, to również nie będzie w żadnych okolicznościach informował osób trzecich o swoich autorskich prawach osobistych do Przedmiotu Umowy i jego autorstwie oraz posługiwał się nimi w swoich listach referencyjnych, portfolio pod rygorem zapłaty wobec Zamawiającego kary umownej w wysokości 50% wartości Przedmiotu Umowy."
Rozumiem, że nie mogę wykorzystywać prac wykonanych dla obecnego pracodawcy w moim portfolio. Nie mylę się, prawda? Czy mogę jednak dołączyć portfolio prac dla obecnego pracodawcy oraz dodać, że byłem jedynym grafikiem/wykonawcą prezentowanych prac? Czy jestem to w stanie prawnie obejść?