poslugiwanie sie karta bankowa na nie swoje nazwisko

• Autor wątku Autor wątku topestka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

topestka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Znajomy posluguje sie karta bankowa wystawiona na czlonka swojej rodziny - karta ta jest podpisana przez niego, a nie przez osobe na ktora jest wystawiona. Czy jest to przestepstwo? Jesli tak - z jakiego art.? Czy wiedzac o tym fakcie nalezy zlozyc doniesienie?

? kartę należy odebrać i podpisać w obecności pracownika banku ( po ustaleniu przez niego tożsamości klienta )... - czyli znajomy założył rachunek na dane innej osoby i podpisuje się na dokumentach i kartach danymi tej osoby?

na jakiej podstawie znajomy odebrał tą kartę ?

karta przychodzi poczta, nie odbiera sie jej w obecnosci pracownika banku, nalezy ja podpisac samodzielnie, moze byc uzywana jedynie przez osobe, ktorej nazwisko widnieje na awersie. na to wyglada, ze znajomy zalozyl rachunek na dane innej osoby i podpisal sie na karcie wydanej do tego rachunku. nie wiem jakimi danymi podpisuje sie na dokumentach, domniemywam, ze bank porownuje podpisy potwierdzeniach transakcji z karta wzorow podpisow. interesuje mnie czy jest to przestepstwo i czy wiedzac o tym powinnam gdziekolwiek to zglosic, w celu uchronienia sie od posadzenia, ze wiedzialam i nic z tym nie zrobilam.

każda osoba która ma podejrzenie popełnienia przestępstwa może zgłosić ten fakt na Policję...albo w formie oficjalnego zawiadomienia,albo "nieformalnie" policjantowi operacyjnemu...

Tak tak, tylko ja pytalam czy jest to przestepstwo i czy powinnam (tak by nikt mi nie zarzucil ze czegos nie dopelnilam), a nie czy mam prawo. I czy zglasza sie taki fakt na policji czy w prokuraturze?

tak - jest to przestępstwo

możesz zglosić ,ale nie musisz... zgłasza się zarówno na Policji jak i w Prokuraturze... - na Policji szybciej będą podjęte czynności...

A na jaki paragraf nalezałoby się powolac skladajac zgloszenie?

zgłaszający nie musi znać paragrafów.... od kwalifikacji prawnej są organa ścigania... - zadaniem zgłaszającego jest uprawdopodobnić zaistnienie czyny zabronionego,wskazać ewentualnych świadków, okoliczności itp.

Powrót