Poslugiwanie sie Paszportem zglosz.jako zaginiony.

• Autor wątku Autor wątku todeusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

todeusz

Pozdrawim wszystkich...
Odmowiono mi przyznania chinskiej wizy w konsulacie chinskim w Hong-Kongu. (albowiem terza przebywam w Hong-Kongu, natomiast mieszkam w Chinach)
Powodem jest, ponowne otrzymanie nakazu opuszczenia Chin (daja takie nakazy jak np: przebywasz na terenie chin bez wizy). Problemy zaczynaja sie przy drugim nakazie...
a ja mam dwa....
Wlasciwie powinienem wrocic do kraju, wyrobic nowy paszport i w przynaleznym mi konsulacie chinskim starac sie o nowa wize.... ale po pierwsze, kupienie biletu lotniczego do Polski (praktycznie z dnia na dzien) to impreza szalenie kosztowna...tym bardziej teraz kiedy wszystkie linie lotnicze sa oblozone pasazerami...a czekanie kilku tygodni na okazje w HK tez zabije mnie finansowo (drozyzna gorsza niz w Japonii)
do tego jak nie bedzie mnie w pracy w CHRL-u ,az 2 miesiace to po prostu mnie wywala.

Mam stary paszport, ktory w Polsce byl zgloszony jako skradziony/zaginiony,
ale pozniej go odnalazlem.
i wlasciwie moglbym go uzyc do przekroczenia granicy, ale sie troche wacham,
bo mozliwe, ze nasi przesylaja w swiat informacje o zagubionych/skradzionych dokumentach
podrozy... i mnie zatrzymaja na granicy jako osobe poslugujaca sie skradzionym paszportem
... no i zanim sprawa sie nie wyjasni to moga mnie nawet wrzucic do chinskiego pierdla.

Rozmawialem z konsulem polskim w Hong-Kongu, ktory stwierdzil, ze on nic nie wie czy my informujemy chinczykow o zaginionych dokumentach podrozy, prawdopodobnie informujemy inne kraje UE, ale na pewno chinczycy nas nie informuja o niczym.

Informacja taka wyglada zachecajaco...
ale chcialbym miec potwierdzenie... albowiem konsul nie byl pewny.

Czy istnieje system wymiany informacji o zaginionych dokumentach podrozy miedzy Polska i Chinami?
Czy na garnicy w odleglym panstwie Azjatyckim moge miec problemy poslugujac sie paszportem, ktory w Polsce byl zgloszony jako zaginiony/

Bardzo licze na odpowiedz ,albowiem nie za bardzo wiem co mam robic
dziekuje i pozdrawiam
T A

Ja bym się obawiał, że w ambasadzie sprawdzą, że obywatel taki a taki korzystał niedawno z paszportu o innych numerach. Albo co gorsza - na granicy. Nie muszą wtedy wiedzieć, który z paszportów został zgłoszony jako zaginiony

Powrót