Posługiwanie się starym nazwiskiem spowodowane brakiem opcji wyrobienia nowych dokume

• Autor wątku Autor wątku nazwisko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nazwisko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,

Zmieniłem zarówno imie i nazwisko droga administracyjna.

Z tego, co czytam mam 4 msc by wymienić dokument tożsamości. Mieszkam w UK i Polski konsulat jest delikatnie rzecz ujmując żartem. Nie ma miejsc na umówienie wizyty paszportowej. Nie odpisują na maile. Probuje codziennie o 9 i 20 i miejsca znikają w kilkadziesiąt sekund. Z tego, co czytam fora Poloni problem trwa juz od poczatku roku, ludzie podnoszą sprawę rzecznikowi spraw obywatelskich, póki co bezskutecznie.

Mam kilka pytań, jak mam w tej sytuacji funkcjonować. Często podróżuje i będę musiał podróżować bez ważnego dokumentu tożsamości. Mój paszport ma wciąż wiele lat ważności, ale nie wiem, czy nie utknę na jakiejś granicy nagle, bo jakiś kraj ma jednak wymianę informacji z polskimi bazami danych.

Tak samo nie wiem co robic jesli chodzi o podpisywanie umow. Często podpisuje umowy w związku z moja praca i nie powinienem posługiwać się starym nazwiskiem, ale nie mam żadnego dokumentu z nowym, który jest niezbędny do podpisania umowy.

Kolejny temat to moje dokumenty brytyjskie, nie mogę żadnego z nich wymienić póki nie mam nowych dokumentów polskich, wiec w brytyjskim systemie tez jest zmuszony posługiwać się starym nazwiskiem.

Za rady by klikać szybciej w systemie dziękuje. Znalazłem ludzi co piszą boty by umawiać spotkania, bo są takie kolejki, i nie są to pojedyncze osoby. Dodatkowo projekty owych botów od dobrych kilku lat już są pisane bo problemy z konsulatem nie sa nowe.

Powrót