Pośrednictwo w zamawianiu ciężko dostępnych towarów

• Autor wątku Autor wątku Wojciuuu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojciuuu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Od jakiegoś czasu zajmuje się pośredniczeniem w zakupie towarów z Chin, które nie każdy potrafi zamówić. W większości przypadków zysk z jednej transakcji oscyluje na Ok 100 złotych który często również znika z mojego konta razem z płatnością za zamawiane dobra ponieważ jednocześnie zamawiam coś dla siebie. Moje pytanie dotyczy kwestii podatków: od jak dużego zysku w skali miesiąca miałbym obowiązek odprowadzania podatku? Czy w ogole muszę odprowadzać z tego tytułu jakiś podatek? Od jak dużej kwoty miesięcznych wpływów mógłbym się obawiać nieoczekiwanej kontroli? mój najwyższy bilans na plus wynosi 800 złotych, aczkolwiek nie wiem czy jest to brane pod uwagę i ma jakieś znaczenie, aczkolwiek kwoty wpływów miesięcznych to zazwyczaj okolice 4 tysięcy. Czy mam się czym martwić? Czy zalecają Państwo otworzenie własnej działalności?

Z góry dziękuje za odpowiedź

art. 5 ustawy Prawo przedsiębiorców. Dopóki twój przychód nie przekroczy 50% najniższej krajowej, nie musisz rejestrować działalności. Przychody wpisujesz w zeznaniu podatkowym PIT 36, jako przychody z działalności nierejestrowanej. Warto prowadzić zeszyt, w którym wpiszesz osiągane przychody z każdej transakcji.

Wojciuuu napisał:
zajmuje się pośredniczeniem w zakupie towarów z Chin
Nie znam się zbytnio na tym ale zastanawiam się czy na pośredniku nie ciążą obowiązki typu vat, cło, odpowiedzialność za certyfikaty, dokumentacje produktu, gwarancję itp ?

Bun napisał:
Nie znam się zbytnio na tym ale zastanawiam się czy na pośredniku nie ciążą obowiązki typu vat, cło, odpowiedzialność za certyfikaty, dokumentacje produktu, gwarancję itp ?

Raczej robie to głównie dla znajomych, dostaję pieniądze i następnie za nie zamawiam dobra, a później opłacam wysyłkę. Tak naprawdę wszystko wyglada tak jakby zamawiała to inna osoba bo paczka jest wysyłana na jej dane, opłacają oni wszelkie dodatkowe opłaty. Ja jestem w roli pomocnika dla nie umiejących tego robić tak naprawdę

W zasadzie stroną tych transakcji jest osoba, której zamawiasz towar. Twój udział ogranicza się do pośrednictwa w wyszukaniu i złożeniu zamówienia. Opłatę za towary ponosi nabywca i jego obciążają wszelkie dodatkowe opłaty (cło, VAT, itd.). Moim zdaniem, jeśli nie przekraczasz wskazanego progu przychodu, wystarczy, że wskażesz w PIT osiągany przychód jako pochodzący z działalności nieewidencjonowanej.

Powrót