Postanowienie nabycia spadku.

• Autor wątku Autor wątku nowy121212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nowy121212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
22
Witam serdecznie,
zwracam się z pytaniem, około 10 lat temu zostało przeprowadzone postępowianie nabycia spadku, prawdopodobnie babcia przepisała działkę na mamę (testement?), potem mama zmarła i zostawiła testament, przepisała wszystko na siostrę. W księdze wieczystej nie widnieje kto był właścicielem pomiędzy babcią i siostrą. Jest tam jedynie zapis ze było postępowanie spadkowe, a potem kolejne, o którym wiem, bo byłem na tej sprawie. Czy ja jako wnuczek, ale nie uczestnik postępowiania w tej sprawie mogę wnosić o wgląd do tego postanowienia?---> to pomiędezy babcią a nie wiadomo kim? W domyśle - mamą. Zależy mi na ustaleniu czy rzeczywiście mama odziedziczyła tę działkę, czy ktoś inny? Czemu nie ma tych danych w KW? Jak ustalić, kto dziedziczył po babci?

Czemu pytasz tutaj zamiast po prostu spytać w sądzie? Telefonicznie.
Na moje oko, laika, pewnie mógłbyś mieć dostęp jako spadkobierca mamy.
nowy121212 napisał:
około 10 lat temu zostało przeprowadzone postępowianie nabycia spadku
Ważne jest to około.
Po 10 latach mogą być niszczone akta sądowe.
Może więc być tak, że nie ma już tych akt.

nowy121212 napisał:
Czy ja jako wnuczek, ale nie uczestnik postępowiania w tej sprawie mogę wnosić o wgląd do tego postanowienia?---> to pomiędezy babcią a nie wiadomo kim? W domyśle - mamą.
Wnosić tak, czy dostęp Pan otrzyma to już zależy od tego czy sąd uzna, że istnieje w tym interes prawny - patrz niżej.
nowy121212 napisał:
Jak ustalić, kto dziedziczył po babci?
Może wystąpić Pan o zachowek od siostry pana mamy. Elementem sprawy o zachowek jest ustalenie składu majątku spadkodawczyni (pana mamy) na dzień otwarcia spadku. Zatem istotne dla tego postępowania o zachowek będzie to czy pana mama odziedziczyła nieruchomość po pana babci.

mokul napisał:
Czemu pytasz tutaj zamiast po prostu spytać w sądzie? Telefonicznie.
Na moje oko, laika, pewnie mógłbyś mieć dostęp jako spadkobierca mamy.
Pytam tutaj, bo to forum prawne - myślełem, że ktoś wie i odpowie. Po 16 żaden sąd nie odbierze telefonu.
Tak czy inaczej zadzwoniłem tam dzisiaj i TAK mogę to postanowienie uzyskać.

mokul napisał:
Po 10 latach mogą być niszczone akta sądowe.
W sprawach spadkowych chyba nie tak szybko, gdzieś czytałem, ze trzymają takie dokumenty nawet do 50 lat, ale to tylko pogłoska a nie zweryfikowany fakt, więc...

Powrót