Postanowienie o sporządzeniu spisu inwentarza w sądzie czy u komornika.

• Autor wątku Autor wątku plywak09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

plywak09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Proszę o poradę jaką formę wybrać.

Jestem jednym z spadkobierców. Spadek przyjąłem z dobrodziejstwem inwentarza.

Nie wiem natomiast co wchodzi w skład masy spadkowej jakie aktywa i jakie długi.

Lepiej jest się zwrócić do sądu o postanowienie o sporządzeniu spisu inwentarza czy do komornika?

Jest jakaś zależność kosztów? Płaci się niezależnie czy się wybierze sąd czy komornika? Czy któraś z tych form nie jest obarczona opłatą? Lub jeśli jedna i druga forma jest obarczona jakąś opłatą to czy wiadomo która z nich może być tańsza? lepsza?

Moj brat robił od razu u komornika - szybciej jest bo sąd i tak zleca komornikowi Brat płacił za to jakoś 600 zł

od razu u komornika - szybciej jest bo sąd i tak zleca komornikowi
Nawet jak złożysz wniosek u komornika, to on i tak wniosek kieruje do sądu spadku, w celu wydania postanowienia o przeprowadzeniu spisu.

Tak ale na taki wniosek czeka się 2 tygodnie około - a u mojego brata trwało pół roku, ale to była zxawiła sprawa, ale zdążył na czas - w ostatniej sekundzie tak zwanej, ale tam była jednak sprawa z ktrą długo trwało. Gdyby nie ta sprwa to było już wszystko wiadomo w 2 tyg po tym postanowieniu z sądu Także u komornika szybko jak nie ma zawiłości

Tak ale na taki wniosek czeka się 2 tygodnie
Na jaki wniosek czeka?
Jak wniosek składasz bezpośrednio w sądzie, to w tym samym dniu, sąd Twój wniosek ma. Jak złożysz u komornika, to zanim trafi z jego kancelarii do sądu to upłynie miesiąc jak nie więcej.
to była zxawiła sprawa, ale zdążył na czas - w ostatniej sekundzie tak zwanej, ale tam była jednak sprawa z ktrą długo trwało. Gdyby nie ta sprwa to było już wszystko wiadomo w 2 tyg po tym postanowieniu z sądu
O czym ty piszesz? Co tu jest zawiłego? Kupy się nie trzyma.

Powrót