Postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia

• Autor wątku Autor wątku AdrianPe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AdrianPe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mimo zapłacenia należności z nakazu zapłaty (w 14 dniowym terminie po jego doręczeniu) po 6 latach od jego wydania wierzyciel uzyskał klauzulę wykonalności i spowodował wszczęcie przez komornika sądowego postępowania egzekucyjnego.
Złożyłem pozew o pozbawienie wykonalności ww. tytułu wykonawczego z wnioskiem o udzielenie zabezpieczenia przez zawieszenie postępowania egzekucyjnego.
Sąd uwzględnił mój wniosek i postanowił udzielić zabezpieczenia poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego do czasu prawomocnego zakończenia postępowania. Dziś doręczono mi odpis postanowienie z obszernym uzasadnieniem.
Czy mam podjąć jakieś działania (np. zanieść komornikowi mój egzemplarz postanowienia) żeby przystopować komornika czy postanowienie sąd wysłał również jemu i na czas sprawy mam spokój z egzekucją?
Czy to postanowienie "działa" od wydania/ doręczenia czy dopiero po uprawomocnieniu?

Musisz doręczyć to postanowienie komornikowi tak by wiedział że sąd zawiesił postępowanie egzekucyjne. Wtedy nie podejmie dalszych czynności egzekucyjnych.

Wysłałem komornikowi otrzymane z sądu postanowienie, doręczono je 23 marca a dziś (29 marca) znikło mi zajęcie rachunku bankowego. Zawieszenie nie powinno skutkować uchyleniem zajęcia rachunku bankowego. Czy wierzyciel może skutecznie wnieść o umorzenie postępowania egzekucyjnego po jego zawieszeniu przez sąd? Bo tylko to przychodzi mi do głowy. Kto wówczas pokrywa koszty postępowania egzekucyjnego, zwłaszcza zastępstwa procesowego?

1) Może.
2) Dłużnik, ale po uwzględnieniu opozycji ma zastosowanie art 49 2a-2c uoksie

Tak na zdrowy rozsądek, ponieważ umorzenie jest czynnością egzekucyjną (na postanowienie komornika o umorzeniu przysługuje skarga na czynności komornika) przypuszczałem, że komornik wstrzyma się z rozpatrzeniem wniosku o umorzenie zgodnie z postanowieniem sądu o zabezpieczeniu, czyli do czasu prawomocnego zakończenia sprawy z powództwa o pozbawienie wykonalności tytułu wykonawczego.

Teraz powstaje taka sytuacja, że wierzyciel odzyska tytuł wykonawczy i może do innego komornika skierować kolejny wniosek egzekucyjny i ponownie wnosząc o przyznanie kosztów zastępstwa a ja znowu będę musiał składać wniosek o udzielenie zabezpieczenia. Jeśli komornik zdąży wykonać tytuł wykonawczy (ściągnąć ode mnie całą kasę, co jest, możliwe), to przegram sprawę z powództwa opozycyjnego i wybulę wszystkie koszty zastępstw we wszystkich postępowaniach egzekucyjnych... Gdzie tu sens? :o

Powrót