Postanowienie o zatrzymaniu

• Autor wątku Autor wątku perelka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

perelka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mój kolega który przebywa razem ze mną za granicą (UK) otrzymał, a włąściwie to policja zostawiła postanowienie o zatrzymaniu na 48 godz. jego mamie.

POSTANOWIENIE o zarządzeniu zatrzymania, przeszukania i przymusowego doprowadzania osoby podejrzanej o żądaniu wydania rzeczy, o przeszukaniu
56 ust. 1 i 3 ustawy z dnia 29 lipca 2005r.o przeciwdziałaniu na podstawie art. art. 100§2, 217§1 i 2, 2129§1 i 2, 220, 247§1 kpk

W związu z tym mam kilka pytań.
Otóż on naprawdę kiedyś coś tam komuś sprzedał, ale no właśnie było to 2 lata temu i od tego czasu się tym nie zajmuje.
Jaka może czekać go za to kara?
Najważniejsze - Czy wobec tego wszystkiego jego dane sa na granicy państwa? Chodzi o to ze on nie chce przyjechać do Polski i zostać zatrzymany na lotnisku.
Kiedy przedawnia sie to przestępstwo?

Kurczę czy naprawdę nikt nie potrafi odpowiedzieć na te pytania?

Na granicy zapewne są jego dane. Za taki czym grozi do 10 lat więzienia. Mój M ma takie same zarzuty i jest od ponad pół roku w areszcie. Jeśli jeszcze jest zarzut o zorganizowanej grupie przestępczej (chyba art 258 k.k.) to sąd może brać pod uwagę górną granicę kary. Kolega nie ma co się ukrywać bo kiedyś i tak go złapią a to może pogorszyć jego sytuację. Przedawnienie jest chyba po 30 latach

Powrót