Postanowienie o zwolnienie z kosztów, a w wyroku końcowym obciążenie kosztami.

• Autor wątku Autor wątku OmniModo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OmniModo

OmniModo

Stały bywalec
Odpowiedzi
742
Witam.
Jak wnieść apelację co do zasądzonych kosztów postępowania w sytuacji gdy w trakcie procesu sąd wydaje postanowienie o zwolnieniu pozwanego od ponoszenia kosztów sądowych w całości, a w wyroku końcowym tenże pozwany zostaje kosztami sądowymi obciążony.
Co ciekawe, w uzasadnieniu wyroku, sąd (pomyłkowo) wskazuje, że obciąża pozwanego kosztami od których powód był zwolniony.
Fakty są takie, że powód nie został od niczego zwolniony , tylko sąd zapomniał pobrać opłatę od pozwu (ewentualnie sąd nie pobrał opłaty ponieważ pomylił strony, czyli postanowienie o zwolnieniu pozwanego od kosztów potraktował jako zwolnienie powoda).

Wg mnie wyrok kończący postępowanie zaprzecza wcześniejszemu postanowieniu o zwolnieniu i należy go zaskarżyć, ale nie wiem jak dokładnie to sformułować.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc i sugestie.

Może coś z okolicy "powagi rzeczy osądzonej" ... ?

No, to niemożliwe żeby nikt się na tym nie znał, to chyba jedna z podstawowych rzeczy aby jedno orzeczenie sądu nie zaprzeczało drugiemu, wcześniej wydanemu w tej samej sprawie ...

PS: ale jak czytam art. 366 k.p.c. to w sumie dotyczy ona prawomocnych wyroków, a w moim wypadku nastąpiło postanowienie więc nie mam pewności czy mogę opierać na tym apelację (a właściwie to zażalenie na zasądzone koszty).

Powrót