Postanowienie referendarza sadowego

• Autor wątku Autor wątku mirrabodzio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mirrabodzio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie. Po tragicznej śmierci mojego brata mam podpisaną umowę z biurem odszkodowań dotyczącą reprezentowania mnie(oddzielna sprawa) i moich synów przed sądem w sprawie o odszkodowanie lub zadośćuczynienie.
Sprawa synów zakończyła się przegraną 30.04.2019 r . Prosiłem o udostępnienie wyroku sądowego ,jednak do tej pory go nie otrzymałem. Myślałem ,że sprawa jest definitywnie zakończona.....nic bardziej mylnego gdyż wczoraj tj 05.10.2020 r .,moi synowie otrzymali od referendarza sądowego, postanowienie dotyczące zasądzenie na rzecz pozwanego Towarzystwa Ubezpieczeń(pozwany)kwotę 3617 zł .tytułem zwrotu poniesionych przez niego kosztów procesu.
W sumie odbyły się trzy sprawy z czego na pierwszej nie było przedstawiciela TU,na drugiej przedstawiciel TU nie dostarczył stosownych dokumentów(przez co musiało dojść do trzeciej sprawy),a na trzecią zamiast pełnomocnika zawodowego ,przyszedł aplikant.
W związku z powyższym czy synowie mają bezwarunkowy obowiązek uiścić tą kwotę czy też mogą sie w jakiś sposób odwoływać i gdzie?
Co jeśli w przypadku reprezentowania TU nie było pełnomocnika zawodowego tylko aplikant?

Kwota 3617 wynika z rozporządzenia - 3600 zł koszty zastępstwa, 17 zł opłata skarbowa od pełnomocnictwa. Jeżeli przegraliście sprawę, to należy te koszty zapłacić. Nie ma znaczenia, że na jednej sprawie nie było pełnomocnika, a na drugiej był aplikant. Wystarczy, że pozwany umocował profesjonalnego pełnomocnika. W wyroku sąd zapewne nie orzekał o kosztach procesu, więc po uprawomocnieniu postanowienie o kosztach wydał referendarz. Jeżeli nie zapłacicie, to wierzyciel wystąpi o nadanie klauzuli wykonalności i skieruje zasadzoną kwotę do egzekucji komorniczej, wtedy będzie więcej, niż 3617 zł.

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Powrót