Postanowienie sądowe- pokrycie kapitału zakładowego

• Autor wątku Autor wątku Biznes123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Biznes123

Użytkownik
Odpowiedzi
207
Witam,

Pół roku temu zarejestrowałem sp. z o.o. elektronicznie- poprzez system S24, tym samym oświadczając w jednym z dokumentów wniesienie kapitału zakładowego.

Aktualnie otrzymałem pismo od sądu o wszczęciu postępowania celem złożenia oświadczenia pokrycia kapitału zakładowego.

Czy aktualnie powinienem tylko przedłożyć to oświadczenie sprzed pół roku, czy może jednak wtedy powinienem je wydrukować i wysłać listownie?

Czy masz wzmiankę w KRS "Kapitał nie został pokryty"?

To dlaczego nie reagowałeś na postanowienie o wpisie do KRS?
Fakt pokrycia kapitału zakładowego "fajkuje się" na formularzu w S24 (nie wytwarza się dodatkowych oświadczeń) więc jeśli odfajkowałeś a pojawił się wpis "Kapitał nie został pokryty", to trzeba było wnieść skargę na orzeczenie referendarza.
Pytanie zasadnicze: odfajkowałeś? :cool:

Zalogowałem się ponownie do systemu S24, prześledziłem wszystkie kroki i nigdzie nie znalazłem miejsca, w którym miałbym odjafkować pokrycie kapitału, jedynie pamiętam wypełnienie i podpisanie oświadczenia o wniesieniu kapitału, jak i również to, że nie dało się tego oświadczenia dołączyć do wniosku, jedynie zostało wypełnione, podpisane, zastanawiam się, czy w sądzie w systemie mają do tego wgląd, czy jednak należało wydrukować i wysłać.

Pobierz pdf'a wniosku i sprawdź. Jest tam odpowiednia informacja pod "Informacja o kapitale spółki"- brzmi "Informacja o nie wniesieniu wkładów na pokrycie kapitału zakładowego". Jeśli zaznaczysz "tak" generuje się dodatkowy załącznik: "oświadczenie o pokryciu kapitału zakładowego", które podpisuje elektronicznie zarząd.

Wszystko się zgadza- w wygenerowanym pdfie jest 'odfajkowane' NIE.

Czyli jak rozumiem, należało to oświadczenie jednak dosłać w momencie wniesienia wkładów? Wszystko mam elektronicznie opatrzone- podpisane, na pewno dołączę to do pisma.

Nie wiem jak sąd potraktowałby oświadczenie wysłane pocztą mimo zaznaczenia we wniosku, że kapitał nie został wniesiony ale pewnie tak samo jak oświadczenie wysłane np. jutro, czyli opłata sądowa 40 złotych.
Rozumiem, że pocztą dosyłałeś tez oświadczenie, że spółka nie jest cudzoziemcem. Czy elektronicznie złożone?

Opłata sądowa 40 zł, możesz to rozwinąć?

Biznes123 napisał:
Opłata sądowa 40 zł, możesz to rozwinąć?
Opłata od wniosku o przyjęcie dokumentu do akt rejestrowych wynosi 40 złotych. Można wpłacić gotówką w kasie sądu, przelewem albo w znakach opłaty sądowej.

Powrót