Postanowienie-ukaranie świadka za niezłożenie zeznań na piśmie

• Autor wątku Autor wątku Tijo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tijo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!!
Na początku października 2021r. dostałem listownie Zobowiązanie Świadka do złożenia zeznań na piśmie. Miałem na to 14 dni. Po podpisaniu przyrzeczenia i odpowiedzi na pytania odesłałem je na adres SO w Warszawie. Jakież było moje zdziwienie gdy w poniedziałek tj 3 stycznia 2022
znalazłem w skrzynce list z SO w Wawie z postanowieniem o ukaraniu mnie kwotą 500pln za nieusprawiedlione niezłożenie zeznań na piśmie. Wiem mój błąd wysłałem pismo listem zwykłym a nie poleconym. Dodam tylko że wcześniej takie pisma już wysyłałem listem zwykłym i dochodziły do sądu.
Czy jest szansa na uchylenie grzywny a jeśli tak to jak to napisać.

PS. Dodam jeszcze że sąd powtórnie zobowiązał mnie do odpowiedzi na zadane pytania, a ja takowych nie mam ponieważ odesłałem je w październiku a teraz mi ich nie przysłali. Co począć?

Moja prośba: nie pouczajcie mnie że powinienem odesłać odpowiedź listem poleconym bo to już wiem. Proszę tu o pomoc prawną w rozwiązaniu sytuacji a nie uświadamianiu mnie w popełnionym błędzię. Dziękuję!

Może warto by najpier zadzwonić do Biura Obsługi Interesanta sądu lub sekretariatu wydziału i upewnić się że odpowiedzi na pewno nie dotarły. Pisma mogły się minąć. Dalej zależnie od uzyskanych informacji. Pismo z prośbą o ponowne wysłanie pytań i zwolnienie od grzywny na podstawie art. 275 kpc z powołaniem przedstawionej przez Pana argumentacji. A jeżeli okaże się, że Pana odpowiedzi jednak wypłynęły to wniosek o zwolenienie od grzywny na podstawie art. 275 kpc z powołaniem przedstawionej argumentacji i wskazaniem, że wysłał Pan list zwykły z odpowiedziami dnia tego a tego i uzyskał Pan informację o doręczeniu odpowiedzi na pytania.

@Byrhtnoth bardzo dziękuję za miłą i bardzo rzeczową odpowiedź. Takich ludzi jak Ty tutaj potrzeba.
Dodam że dzwoniłem dzisiaj ok. 500razy i niestety wszystkie linie są zajęte. Już nawet się zastanawiam czy SO w Wa-wie przy al.Solidarnoości 127 nie zrobił sobie wolnego.
Jeszcze raz dziękuję i biorę się za redagowanie pisma! Pozdrawiam i Najlepszego w Nowym Roku życzę!!

Powrót