M
miczell
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Referendarz wyliczył koszty postępowania w sprawie o alimenty (wraz z apelacją). Wg. postanowienia koszty zastępstwa procesowego (z.p) powódki zostały wyliczone na kwotę ponad 4000 zł, a pozwanego na kwotę... dziesięciokrotnie mniejszą. W związku z powyższym, mimo, że pozwany wygrał sprawę w 53%, postanowienie nakazuje mu przekazać powódce prawie 1700 zł celem wyrównania globalnych kosztów postępowania adekwatnie do wyniku sprawy, czyli wg. proporcji 47% do 53%.
Sęk w tym, że sąd wyliczył koszty stron w oparciu o DWA RÓŻNE paragrafy rozporządzenia ministra sprawiedliwości z dnia 22.10.2015 w sprawie opłat za czynności adwokackie:
W postanowieniu o rozliczeniu kosztów nie podano powodu, ani podstawy prawnej decyzji o wyliczeniu kosztów z.p. stron w oparciu o dwa różne przepisy i tym samym dziesięciokrotnego zaniżenia kosztów pozwanego względem kosztów powódki. A ja bym chciał tę podstawę prawną poznać. Czy ktoś może mi pomóc?
Sęk w tym, że sąd wyliczył koszty stron w oparciu o DWA RÓŻNE paragrafy rozporządzenia ministra sprawiedliwości z dnia 22.10.2015 w sprawie opłat za czynności adwokackie:
- koszty z.p. powódki zostały obliczone na podstawie § 2 pkt 5 w zw. z § 4 ust. 4 rozporządzenia;
- koszty z.p. pozwanego zaś na podstawie § 4 ust. 1 pkt 9 rozporządzenia.
W postanowieniu o rozliczeniu kosztów nie podano powodu, ani podstawy prawnej decyzji o wyliczeniu kosztów z.p. stron w oparciu o dwa różne przepisy i tym samym dziesięciokrotnego zaniżenia kosztów pozwanego względem kosztów powódki. A ja bym chciał tę podstawę prawną poznać. Czy ktoś może mi pomóc?