Postanowienie w sprawie spadku a wpis do Ksiąg Wieczystych

• Autor wątku Autor wątku raf08ca
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raf08ca

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Otrzymałem od sądu postanowienie o odziedziczeniu spadku w skład którego wchodzi gospodarstwo rolne w udziale 5467/10000, natomiast spadek po rodzicach nabyłem w udziale 5675/10000. Resztę dostały 3 inne osoby (kuzynka i jej syn). Nieruchomość to budynek mieszkalny grunty orne, rzeka, łąki, budynek gospodarczy.

Adwokat chciał wpisać mnie jako współwłaścieciela otrzymanego gospodarstwa rolnego do Ksiąg Wieczystych.
Po złożeniu wniosku o wpis, wniosek został oddalony z powodu ,, wątpliwości co do charakteru nieruchomości,,. Do wniosku został dołączony wykaz z rejestru gruntów.

Czy teraz musimy wystąpić do Sądu z powództwem o ustalenie charakteru nieruchomości?

raf08ca napisał:
Do wniosku został dołączony wykaz z rejestru gruntów.
Czy wypis z rejestru gruntów miał adnotację że jest przeznaczony do dokonania wpisów w księdze wieczystej?

Czy dane z działu I-O księgi wieczystej były zgodne z tymi na wypisie z rejestru gruntów a jeśli nie były to czy we wniosku do sądu były zawarte żądania ich sprostowania?

Witam,
bardzo dziękuję za odpowiedź Sklero_San.

Tak, na wypisie z rejestru gruntów była adnotacja że jest przeznaczony do wpisów w księdze wieczystej.

W księdze wieczyste I-O jest 12 działek a na wypisie z rejestru tylko 7, nie wiem dlaczego.

raf08ca napisał:
Czy teraz musimy wystąpić do Sądu z powództwem o ustalenie charakteru nieruchomości?
Może udałoby się osiągnąć ten sam efekt na podstawie zgodnych miedzy sobą dwóch zaświadczeń: z wydziału podatków lokalnych urzędu gminy (podatek rolny w roku śmierci podatnika) oraz z danych historycznych rejestru gruntów. Chodzi o udowodnienie które działki w dniu śmierci spadkodawcy wchodziły w skład gospodarstwa rolnego. Warto zapytać przewodniczącego wydziału ksiąg wieczystych czy zgodziłby się na takie rozwiązanie.

Ostatnia edycja:
Powrót