Postawienie zbiornika na gaz LPG na działce.

• Autor wątku Autor wątku Lo249
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lo249

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Hej. Jestem właścicielem mieszkania w bliźniaku. Z sąsiadem mamy po połowie działki. Chcę postawić po swojej stronie zbiornik LPG. Czy w tej sytuacji potrzebuje zgody sąsiada?
I mam też jeszcze jedno pytanie. Otóż poprzedni właściciel podpisał zgodę sąsiadowi na budowę płotu. Była to zwykła pisemna zgoda. U mnie w akcie notarialnym nic o tym wspomniane nie było. Czy w tej sytuacji sąsiad żeby wybudować płot musi mieć moja zgodę? Czy zgoda byłego właściciela mu wystarczy?

Jeżeli macie oddzielne działki to sąsiad na swojej połowie może postawić płot bez pytania sie Ciebie o zgodę. Wystarczy, że płot nie będzie w granicy - odsunie go o 1cm.
Zbiornik LPG podlega pod prawo budowlane, znaczenie ma m. in. odległość od granicy działki i pojemność zbiornika który zamierzasz postawić.

Jest to jedna działka na której jest bliźniak. W umowie mam napisane że będę korzystał na zasadzie wyłączności z części działki położonej z lewej strony działki patrząc od przodu budynku a granicą dla podziału do użytkowania będzie przedłużenie osi środkowej ściany domu. Zbiornik ma 2700l. Czy w tej sytuacji potrzebuje zgodę?

Powrót