Postępowanie Administracyjne. Wniosek o WZiZT i wezwania organu do usunięcia braków.

• Autor wątku Autor wątku maciej_m81
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciej_m81

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zakładam nowy post, bo nie uzyskałem odpowiedzi przy okazji innego postu.

Mianowicie wystąpiłem w kwietniu br. z wnioskiem o wydanie pozwolenia na budowę.
Starosta X następnie WEZWAŁ mnie do usunięcia braków w związku ze złożonym wnioskiem na podstawie art. 64§2 KPA.
Niestety nie usunąłem braków w terminie 7 dni i nie złożyłem uzupełnionego o braki wniosku. Zatem pozostał bez rozpatrzenia.

Drugie podejście było w czerwcu. Złożyłem identyczny wniosek o identycznym zakresie, z tym że został uzupełniony o niektóre elementy, które zostały wskazane w pierwszym wezwaniu do uzupełnienia braków.
Otrzymałem drugie, kolejne WEZWANIE. Nadmienię tylko, że w drugim wezwaniu, Starosta przywołuje ten sam brak, którego nie uzupełniłem, gdyż się nie zgadzam z nim oraz wskazał zupełnie nowe, kolejne, których w pierwszym wezwaniu nie wskazał.

1. Wzywa mnie ponownie do - „Nie dostarczenie ostatecznej decyzji właściwego organu zezwalającą na usunięcie drzew i krzewów”. Otóż Gmina ta nie wydaje tzw. „promesy”. Nie będę występował o wydanie decyzji, gdyż wiąże się to z olbrzymimi kosztami a przyszłość całego zamierzenia jest nie pewna, gdyż nie posiadam pozwolenia budowlanego. Czy takie działanie Gmin jest zgodne z prawem? Czy mogą wymagać ode mnie takiej decyzji – z czego to wynika? Wg mnie nie wynika z katalogu „elementów”, które należy dołączyć do wniosku o pozwolenie na budowę, a ponadto naraża mnie na poniesienie kosztów, które są bezzwrotne, jeśli nie otrzymam pozytywnej decyzji budowlanej. Jak z tym argumentem walczyć?
2. Wskazał na nowe braki. Abstrahując od ich zasadności lub nie oraz tego, że jest to już nowy wniosek i teoretycznie "inna" sprawa …dlaczego nie wezwał mnie do ich uzupełnienia wraz z pierwszym wezwaniem? Czy Urzędy mogą tak robić?
3. W drugim wezwaniu do nowego wniosku, Starosta dokonał merytorycznej oceny załączników, które złożyłem ze wnioskiem... Jest to nie zgodne z doktryną i wyrokami sądów administracyjnych. Co mogę zrobić?
4. Rozumiem, że organ wzywając mnie do uzupełnienia wniosku nioe wstrzyna postępowania. Jak to się ma do terminów załaatwienia sprawy? Ile takich wezwań może złożyć w jednej sprawie i znów jak to się ma do terminów postępoowania i jego uciążliwości?
5. No i oczywiście opłaty związane z wezwaniem…
Jak mogę walczyć ze Starostą? Jakie kroki podjąć? Gdzie się mogę poskarżyć?
Proszę o pomoc.

Może... zażalenie na niezałatwienie sprawy w terminie. Wtedy organ II instancji rozstrzygnie czy ta decyzja na wycinkę drzew była wymagana w postępowaniu.

W zażaleniu napisać że wniosek złożony został w tym i tym dniu , co do niego załączono i że do dzisiaj nie wydano decyzji.

Powrót