postępowanie administracyjne

• Autor wątku Autor wątku myszkameister
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

myszkameister

Użytkownik
Odpowiedzi
226
Czy urzędy maja oboąwiązek zamieszczania na decyzji informacji o prawie odwołania się do urzędu "wyższej instancji"- nawet nie wiem, czy tak to można nazwać?...

Dowiedziłam sie dopiero niedawno, że od Urzędu Miasta i od Urzędu Marszałkowskiego odwołuje się do Wojewódzkiego, gdzie od Wojewódzkiego nie wiem...
Załatwiałam wiele spraw we wszystkiego typu urzędach i w żadnej nie miałam pouczenia, że mogę się odwołać...Czy z tego tytułu cos mi przysługuje?...

Ostatnio jak się odwołałam od Urzędu Miasta Warszawy do Urzędu Wojewódzkiego, dostałam już naprawdę przyzwoitą odpowiedź.W innych sprawach nie miałam takiej mozliwości bo nie wiedziałam o takim prawie.
Czy to moja wina czy urzędów?

1. W sprawach, które są załatwiane w formie decyzji czy postanowienia - pouczenie winno być.
2. Jeśli to były sprawy, o których mowa w pkt 1, to brak pouczenia oznacza, że termin na wniesienie środka zaskarżenia nie zaczął w ogóle biec - przysługuje ci prawo do II instancji
3. Brak pouczenia - tam gdzie powinno ono być - to wina organów.

[cytat="Korab":1my2z1la]1. W sprawach, które są załatwiane w formie decyzji czy postanowienia - pouczenie winno być.
2. Jeśli to były sprawy, o których mowa w pkt 1, to brak pouczenia oznacza, że termin na wniesienie środka zaskarżenia nie zaczął w ogóle biec - przysługuje ci prawo do II instancji
3. Brak pouczenia - tam gdzie powinno ono być - to wina organów.[/cytat:1my2z1la]

Z tego co pamiętam to nigdy nie było słowa Postanowienie lub decyzja. A kiedy powinno być? W jednej z tych spraw urząd odmówił przeprowadzenia kontroli pewnego oddziału w szpitalu a nie zgadzam się absolutnie z argumentacją urzędu - wg mnie była po prostu niedorzeczna.

Do kogo odwołuje się od Urzędu Wojewodzkiego?

Re: bezczynnosc Urzedu Wojewodzkiego

[cytat="myszkameister":2m662o6t][cytat="Korab":2m662o6t]1. W sprawach, które są załatwiane w formie decyzji czy postanowienia - pouczenie winno być.
3. Brak pouczenia - tam gdzie powinno ono być - to wina organów.[/cytat:2m662o6t]

Z tego co pamiętam to nigdy nie było słowa Postanowienie lub decyzja. A kiedy powinno być? W jednej z tych spraw urząd odmówił przeprowadzenia kontroli pewnego oddziału w szpitalu a nie zgadzam się absolutnie z argumentacją urzędu - wg mnie była po prostu niedorzeczna.

Do kogo odwołuje się od Urzędu Wojewodzkiego?[/cytat:2m662o6t]
===============

Wlasnie, do kogo zaskarza sie bezczynnosc Urzedu Wojewodzkiego??

Re: bezczynnosc Urzedu Wojewodzkiego

[cytat="kumak":2p6gx9gq][cytat="myszkameister":2p6gx9gq][cytat="Korab":2p6gx9gq]1. W sprawach, które są załatwiane w formie decyzji czy postanowienia - pouczenie winno być.
3. Brak pouczenia - tam gdzie powinno ono być - to wina organów.[/cytat:2p6gx9gq]

Do kogo odwołuje się od Urzędu Wojewodzkiego?[/cytat:2p6gx9gq]
===============

Wlasnie, do kogo zaskarza sie bezczynnosc Urzedu Wojewodzkiego??[/cytat:2p6gx9gq]
Tez właśnie potrzebuję tej informacji...

Urząd to urząd a organ to organ. W bezczynności nigdy nie pozostaje urząd a jedynie organ.
Jak chodzi o wojewodę, to organem wyższego stopnia jest zazwyczaj właściwy w sprawie minister.
Sprawa kontroli oddziału szpitalnego nie jest indywidualną sprawą administracyjną - zażalenie nie przysługuje.

Powrót