Postępowanie egzekucyjne a zasiłek z MOPR

• Autor wątku Autor wątku ashur
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ashur

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam Serdecznie,
Mam pytanie. Choć kwoty o których powiem to dla wielu zapewne "śmiech na sali" - dla mnie to jednak kwestia być albo nie być. Otóż spłacałem kredyt. Do czasu aż straciłem pracę. Od tamtej pory nie udało mi się niestety znaleźć nowego zatrudnienia, więc utrzymuję się z zasiłków okresowych MOPR w kwocie 238,50 miesięcznie (jako osoba samotna) co jak mi się wydaje stanowi minimum egzystencji, a przynajmniej wokół niego oscyluje. Nieruchomości ani ruchomości nie posiadam oprócz osobistych drobiazgów. Mieszkam z rodzicami, którzy po rozwodzie i utracie pracy "przygarnęli" mnie z litości - abym nie trafił do schroniska. Jednak gospodaruję sam - co też jest ujęte w decyzji wydanej przez MOPR. Moje zaległości, o które komornik będzie monitował to 530 zł.
Po dokładnym naświetleniu sprawy zadam więc 2 pytania: czy komornik może zająć zasiłek okresowy z MOPR czy też nie? A jeżeli może to jaki procent tego zasiłku? Proszę o możliwie szybką odpowiedź i zrozumienie. Dla człowieka w mojej sytuacji to kwestia być albo nie być. W dosłownym tych słów znaczeniu.
Pozdrawiam.

Powrót