postępowanie egzekucyjne [mandat]

• Autor wątku Autor wątku inkwizycja
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inkwizycja

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam Was i proszę o radę.

19.04.2007 dostałem mandat karny w wysokości 50 zł za brak gaśnicy w samochodzie. Na madancie jest napisane, że mam 7 dni od dnia wystawienia mandatu na zapłacenie. Nie miałem wtedy pieniędzy i nie zapłaciłem.

Teraz mam pieniądze i chciałbym wpłacić należność.

Moje pytania są nastepujące (bo nie mogę tego znaleźć w Kodeksie postępowania o wykroczeniach oraz w Postępowaniu egzekucyjnym w administracji):

1. Czy postępownie egzekcuyjne już się rozpoczęło i nawet jak wpłacę teeraz pieniadze, to przyjdzie do mnie komornik?
2. Czy mam czekać na wezwanie do ponaglenia do zapłaty mandatu i kiedy otrzymam to wezwanie, to będę jeszcze miał 7 dni na uiszczenie tego?

Bardzo dziękuję za radę, wolałbym uniknąć kormonia w domu, bo mieszkam z rodzicami...

Postępowania egzekucyjnego nie wszczyna się tak szybko, najpierw będzie ponaglenie, potem sprawa przed sądem zaoczna a dopiero potem wszczęta zostanie egzekucja, co najmniej rok czasu minie zanim komornik zostanie w to wplątany. w sądzie dojdzie ci 80 zł kosztów sądowych i dla 130 zł niewiem czy będą się fatygowac. Niewiem czy nawet do sadu sprawa pójdzie.
Zapłac na konta ich druczkiem i się nie martw

Wczesniej napewno nalezy sie spodziewac wizyty Pana z US, znane sa mi przypadki, ze juz po okolo 6 m-cach byly takie wizyty.

Powrót