P
power15
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Przedstawie po krotce sprawe: w 2006 r zakupilam przez Internet dwie plyty z filmami które okazaly się nielegalnymi kopiami oryginalnych filmow – ich wartość wyceniono na 400 zł. w 2008 r zostalam oskarzona z art. 118 ust.1 ustawy o prawie autorski, przestepstwo dokonano w Sieradzu (tam mieszka ta osoba która mi to sprzedala). Dostalam wezwanie do stawienia sie na policje w moim miescie (odalonym o 400 km od Sieradza) jako podejrzana. Policjant przedstawil mi zarzuty i zapytal czy dobrowolnie zgadzam się na kare zaproponowana przez prokuratora z Sieradza, mianowicie: warunkowe umorzenie postepowania na okres proby 1 rok, 600 zl kary pieniężnej na cele dobroczynne i przepadek mienia. Przyznalam sie do zarzucanego mi czynu – wyjaśniając jednak ze kupując filmy nie wiedziałam o ich nielegalnym pochodzeniu ale w rezultacie nabylam filmy które okazaly się kopiami. Policjant telefonicznie uzgodnil kare przy mnie z prokuratorem z Sieradza i wyjaśnił mi ze to w zasadzie wszystko. A wszystko inne odbedzie sie w zasadzie listownie i wyrok o warunkowym umorzeniu postepowania z sadu z Sieradza tez dostane listownie.
I teraz moje pytanie: dzisiaj dostalam wezwanie z prokuratury rejonowej w mojej miejscowości do osobistego stawienia się w prokuraturze jako podejrzana na przesłuchanie! O co moze chodzic, czyzby prokurator jednak się rozmyślił i zamierza skierowac akt oskarzenia w mojej sprawie? Czy to jest normalna procedura w takich przypadkach? Dziekuje za odpowiedz.
I teraz moje pytanie: dzisiaj dostalam wezwanie z prokuratury rejonowej w mojej miejscowości do osobistego stawienia się w prokuraturze jako podejrzana na przesłuchanie! O co moze chodzic, czyzby prokurator jednak się rozmyślił i zamierza skierowac akt oskarzenia w mojej sprawie? Czy to jest normalna procedura w takich przypadkach? Dziekuje za odpowiedz.