Postępowanie komornicze a mieszkanie własnościowe

• Autor wątku Autor wątku tkpc
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tkpc

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, proszę o poradę.

Samotnie wychowuję dziecko dotknięte przewlekłą chorobą, rozwiodłam się z mężem 6 lat temu i wtedy sąd dokonał podziału majątku. W momemcie rozwodu i podziału majątku mieszkanie nie było własnościowe. W ramach podziału majątku mam do spłacenia byłego mężą na kwotę aktualnie 30.000 zł. Komornik zajął moje wynagrodzenie i potrąca jego część na poczet tego długu.

Ostatnio skorzytałam z możliwości bardzo taniego wykupienia spółdzielczego mieszkania na własność. Teraz mój były mąż, dowiedział się o tym i zażądał spłaty w jednej racie, ponieważ mam mieszkanie własnościowe.

Czy w takiej sytuacji komornik ma prawo sprzedać mieszkanie? Co stanie się ze mną i z córką? Bardzo proszę o poradę i podpowiedź co mogę dalej zrobić?

Tak. Po sprzedaży będzie Pani zobowiązana przez sąd do wydania mieszkania nabywcy. Córka (niepełnoletnia) jeśli nie opuści razem z Panią sprzedanego mieszkania, w toku procesu o eksmisję otrzyma prawdopodobnie lokal socjalny od gminy. Jest to tani lokal o obniżonym standardzie.

dziękuję za odpowiedź. To nie wygląda dobrze. Czy mogę w jakiś sposób nie dopuścić do sprzedaży mieszkania albo eksmisji? Czy np. wchodzi w grę "oddanie" części udziałów mieszkania byłemu mężowi? Albo przynajmniej czy mogę sama sprzedać mieszkanie, pewnie uzyskałam lepszą cenę?

tkpc napisał:
Albo przynajmniej czy mogę sama sprzedać mieszkanie, pewnie uzyskałam lepszą cenę?
Możesz. Pamiętaj jednak, że musisz wówczas spłacić wierzyciela - inaczej narazisz się na odpowiedzialność z art. 300 kk.

Warto również realizować taką sprzedaż za wiedzą komornika...istnieją nadal koszty egzekucyjne. Bardzo często jest tak że u notariusza oprócz stron stawia się również upoważniony pracownik kancelarii komornika, który odbiera kwotę zadłużenia wraz z kosztami. Informacja o tym jest zawarta w akcie notarialnym rzecz jasna.

Powrót