postępowanie komornicze

• Autor wątku Autor wątku brynio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brynio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam mineło trochę czasu ,byłem u komornika złożyłem wniosek o ściągnięcie należnosci od pracodawcy.Dwa dni póżniej przyszło mi pocztą zebym wpłacił zaliczke art.39 ust.2 pkt8 w zw.z art.40 ustawy o komornikach sądowych w kwocie 56.50zł,oraz opłatę z art.53 ustawy o komornikach sądowych w kwocie 81,50zł pod rygorem zwrotu wniosku.Gdy składałem wniosek nikt nie poinformował mnie o jakichkolwiek kosztach. Ja myślałem ze wszystkie koszta poniesie dłużnik a nie ja!!! Jak to naprawdę z tym jest ??? czy ja to teraz wpłacam a potem dłużnik jest dodatkowo tym obciążony???

a jeśli były pracodawca okaze sie nie wypłacalny ? wtedy moje koszta wniesione przepadaja ?

nie, jeżeli egzekucja okaże się bezskuteczna, komornik na wyroku napisze jakie pan poniósł koszty i przy następnym wniosku pana o wszczęcie egzekucji jeżeli będzie skuteczna odzyska pan te pieniądze

Wydawało mi się, że również u komornika sprawy pracownicze są nieodpłatne?

Zwolnienie od kosztów sądowych przyznane stronie przez sąd w postępowaniu rozpoznawczym lub z którego strona korzysta z mocy ustawy, rozciąga się na postępowanie egzekucyjne (art. 771 kodeksu postępowania cywilnego).

Znalazłam teraz w Gazecie Prawnej.

Możesz również złożyć wniosek do Sądu o zwolnienie cie z kosztów egzekucji komorniczej, albo możesz się porozumieć z komornikiem żeby te koszty, które ty musiałbyś ponieść w postępowaniu egzekucyjnym, ściągnął od dłużnika wraz z tym co jest dłużnik tobie winien.

Nie powinno być tych opłat. Rozmawiaj z komornikiem,że chodzi o należności pracownicze, bo prawdopodobnie to "przeoczono", skoro kazano Ci coś płacić.

Witam byłem jeszcze raz no i przeliczyli wszystko od nowa zapłaciłem niecałe 40 zł -koszta poczty tak mi powiedzieli.Pouczyli mnie również ze jeśli egzekucja okaże się nie skuteczna istnieje jakiś fundusz pracowniczy trzeba tam się zgłosić do 7 dni od wydania przez komornika pisma że były pracodawca jest niewypłacalny (postępowanie komornicze bezskuteczne)

Moja sprawa ma się tak:
W lipcu ub,roku orzeczono rozwód -z wyłącznej winy męża-.W tym wyroku orzeczono również eksmisje męża.Ja (powódka) byłam zwolniona z kosztów wpisu sądowego.Ostatnie zdanie wyroku brzmi:sąd zwalnia pozwanego z kosztów postępowania sądowego.Nie ma postanowienia o zwolnieniu mnie z kosztów,bowiem nie było takiej konieczności-żadnych innych kosztów w sprawie nie było.Wyrok o eksmisje zaniosłam do komornika ,a ten żąda ode mnie albo zapłaty 4000 zł za eksmisję ex,albo odpisu postanowienia o zwolnieniu mnie w całości od kosztów sądowych.W sądzie mówią,ze takowego nie wydadzą bo nie zapadło.Ja w sądzie nie zapłaciłam nawet 1 zł.Co powinnam zrobić ,do kogo i co napisać żeby tych kosztów komornikowi nie płacić?
Dodam ze ex jest niewypłacalny i nie ma możliwości wyegzekwowania od niego kiedyś tam tych pieniędzy.

Powrót