Postępowanie komornicze

• Autor wątku Autor wątku gajek43
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gajek43

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Chciałbym opisać sytuację jaka mnie spotkała . Nie miałem do tej pory do czynienia z komornikiem i nie bardzo wiem czy to jest zgodne z prawem.

Prowadzę małą firmę . Po utracie dużego klienta miałem trudności z obsługą zobowiązań i jeden z dostawców zgłosił sprawę do sądu . Otrzymałem pismo z sądu o postępowaniu zabezpieczającym i na podstawie tego w porozumieniu z komornikiem spłaciłem cały dług. Za jakiś czas otrzymałem pismo o wszczęciu postępowania egzekucyjnego i doliczone drugi raz wszystkie koszty . Oczywiście kwoty zadłużenia nie musiałem już spłacać tylko drugi raz wszystkie koszty . Kiedy dzwoniłem do kancelarii komorniczej , to pani mi powiedziała że postępowanie zabezpieczające przechodzi w postępowanie egzekucyjne automatycznie stając się nową sprawą i dlatego powstają drugi raz koszty .
Czy faktycznie musiałem drugi raz płacić wszystkie koszty ?

Niezupełnie.
W postępowaniu zabezpieczającym komornikowi przysługuje opłata w wysokości 2% wartości roszczenia, które podlega zabezpieczeniu.

Z kolei w postępowaniu egzekucyjnym komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 15% wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie niższej niż 1/10 i nie wyższej niż trzydziestokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego. Jednakże w przypadku wyegzekwowania świadczenia wskutek skierowania egzekucji do wierzytelności z rachunku bankowego, wynagrodzenia za pracę, świadczenia z ubezpieczenia społecznego jak również wypłacanych na podstawie przepisów o promocji zatrudnienia i instytucjach rynku pracy, zasiłku dla bezrobotnych, dodatku aktywizacyjnego, stypendium oraz dodatku szkoleniowego, komornik pobiera od dłużnika opłatę stosunkową w wysokości 8% wartości wyegzekwowanego świadczenia, jednak nie niższej niż 1/20 i nie wyższej niż dziesięciokrotna wysokość przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego.

Teraz ważne, w przypadku gdy egzekwowane świadczenie zostało zabezpieczone przed wszczęciem postępowania egzekucyjnego, na poczet opłaty stosunkowej, o której mowa w ust. 1 i 2, komornik zalicza opłatę za wykonanie postanowienia o udzieleniu zabezpieczenia, jeżeli pobrał ją od wierzyciela.

Trzeba sobie odpowiedzieć na pytania:
1) dlaczego nie pytasz o to w dziale
https://forumprawne.org/komornik-postepowanie-egzekucyjne/

2) z jakiego majątku komornik dokonał zabezpieczenia?

3) czy zastosował prawidłową opłatę egzekucyjną i obniżył ją o kwotę uzyskaną od wierzyciela

Powrót