postepowanie o zwrot placonych alimentow

• Autor wątku Autor wątku JoitoGordon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JoitoGordon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam problem. Od 7 lat mieszkam za granica. Od rozstana z byla zona od 2006r wyslalem jej ok 50tys zl-na wszystko mam dokumenty. Alimenty zostaly jej przyznane w roku 2008. Placilem jej pieniazki przelewem western union.
Przyjechalem do kraju i co sie okazalo? Ze mam dlug u komornika a zona pobiera zasilek alimentacyjny. Pokazalem dowody wplat-ona miala sie do tego ustosunkowac. Powiedziala, ze owszem pieniadze brala ale nie byly to alimenty. Moj jedyny blad polegal na tym, ze na przekazach nie bylo tyt. alimenty. Nie ma miejsc na druku. Dlug ciagle mi rosnie. Chcialem jej zaczac wysylac na konto- nie chce dac numeru. Jak moge odzyskac te pieniadze-sprawa sadowa? Ponoc sa dwie mozliwosci udowodnienie, ze byly to alimenty lub wystapic o zwrot pieniazkow od niej gdyz sie jej nie nalezaly.
Jak sie do tego zabrac? Jakie beda koszta takiej sprawy? Czy trzeba wziasc adwokata czy sa szanse zebym sam ta sprawe zalatwil?
Bardzo prosze o porade.

Proponuję wystąpić z powództwem przeciwegzekucyjnym. Wg mnie to jest słuszna droga. Niestety koszty takiej sprawy są dosyć wysokie - 5% wartości przedmiotu sporu. Zawsze można skorzystać z pomocy fachowca, ale proponuję w pierwszej kolejności przestudiować temat. Może uda się samemu zająć sprawą?

Dziekuje za odp. Poczytalem o tym troche. Czy koszta to trzeba uiscic od razu przy zakaldania sprawy? Jesli nie wygram to co sie z tymi pieniazkami stanie?

Tak - opłatę wnosi się przy składaniu pozwu. Jeśli się tego nie zrobi, to Sąd wezwie do wpłaty, ale sprawą zajmie się dopiero po opłaceniu.

Jeśli Pan wygra, to kosztami sprawy zostanie obciążona strona, która przegrała (jeśli Pan to zaznaczy we wnioskach), jeżeli natomiast Pan przegra, to pieniążki przepadają, a dodatkowo Sąd może nakazać zwrotu kosztów poniesionych przez stronę przeciwną (o ile ona z takim wnioskiem wystąpiła).

Aby zminimalizować ryzyko, może warto założyć sprawę tylko o część np. najstarszych wpłat. Jeśli wynik będzie pozytywny, to zawsze może Pan wystąpić z resztą kwoty.

Powrót