postępowanie przeciwegzekucyjne

• Autor wątku Autor wątku wika07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wika07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
proszę o pomoc w następującej sprawie. Mam wyrok sądowy z klauzulą wykonalności, że pan X winien jest mi pieniądze w kwocie 3500zł (data klauzuli z maja 2013r.). Nie złożyłam jednak jej do komornika w celu egzekucji ponieważ Pan X jest bezrobotnym, niewypłacalnym i obarczony innymi długami. W między czasie doszło między nami do podzialu majątku i w wyroku sądowym z tego roku mam zasądzone, że miałam zapłacić Panu X 50000zł. W ciągu tygodnia po wyroku sądowym wpłaciłam na konto bankowe wskazane na piśmie przez Pana X kwotę 46500zł. Wpłacona kwota przeze mnie została pomniejszona o 3500zł z uwagi na dług jaki miał wobec mojej osoby (na kwotę 3500zł przypominam mam sądową klauzulę wykonalności). Oczywiście został wcześniej o tym poinformowany przeze mnie osobiście, pisemnie oraz w tytule przelewu o przyczynie pomniejszenia przelewu. Pan X nie zgadza się , że dostał tylko 46500zł zamiast 50000zł. 2 miesiące póżniej wystepuje do sądu o tytuł wykonawczy do wyroku sądowego i idzie z nim do komornika. Komornik wszczyna wobec mnie postępowanie egzekucyjne na kwote 3500zł i postępowanie jest aktualnie w toku.
Mam w związku z powyższym pytanie. Czy miałam prawo tak postąpić? W moim przekonaniu tak - było przecież wzajemne roszczenie poparte wyrokami sądowymi ale temida jest w naszym kraju nieprzewidywalna. Ja nie dałam zarobić komornikowi bo i tak nie ściągnąłby ani grosza(100% pewne). Teraz rozumiem powinnam złożyć POZEW O POZBAWIENIE WYKONALNOŚCI TYTUŁU WYKONAWCZEGO z wnioskiem o zabezpieczenie powództwa poprzez zawieszenie postępowania egzekucyjnego??? Powstaje jednak pytanie czy w całości , czy tylko w części tzn. na kwotę 3500zł ???Proszę o pomoc jak to sformułować. Nadmieniam, że Pan X klauzulę wykonalności na wyrok sądowy gdzie powinnam wpłacić mu 50000zł odebrał 2 miesiące po tym jak wpłaciłam mu 46500zł (brakujące 3500zł to jego długi wobec mnie). W momencie odebrania i składania wniosku przez Pana X klauzuli wykonalności nie było wierzytelności przecież (biorąc pod uwagę roszczenia dwóch stron).

Egzekucja na 3500 zł i powództwo przeciwegzekucyjne na 3500 zł.

Powrót