postępowanie przed NSA

• Autor wątku Autor wątku ledga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

ledga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Mam pytania i będę wdzięczna za odpowiedź:
1. Czy jeśli zapłaci się grzywnę, a po jakimś czasie pojawi się pozytywny wyrok z NSA w tej samej sprawie to czy można wnosić o zwrot grzywny? Jeśli tak to na jakiej zasadzie?
2. Czy w przypadku skargi kasacyjnej do NSA potrzebne są uzasadnienia wszystkich spraw z WSA, nawet jeśli dotyczą, można powiedzieć, tego samego (różnią się jedynie dane osoby, której tyczy się postępowanie)?

ledga napisał:
Jeśli tak to na jakiej zasadzie?

Zgodnie z tym, co zapisano w wyroku, a to prawdopodobnie będzie implikować wznowienie postępowania

ledga napisał:
(różnią się jedynie dane osoby, której tyczy się postępowanie)?

Orzeczenie w innej sprawie, nawet bardzo podobnej nie wiąże składu orzekającego

Do WSA składam dwie skargi (różnią się jedynie danymi dziecka). I czy do NSA wystarczy mi jeden wyrok z uzasadnieniem czy obydwa, choć dotyczą tego samego i uzasadnienia będą zapewne te same. Szczerze to nie rozumiem za bardzo powyższej odpowiedzi.

Kazda skarga to inna sprawa

Mam jeszcze jedno pytanie. Czy zapłata grzywny skutkuje zakończeniem postepowania? W u.p.e.a. art. 121 jest napisane ze grzywna moze byc nakladana kilkakrotnie. Czy kazda kolejna rozpoczyna nowe postepowanie?

Grzywna to nie zakonczenie postepowania, to srodek zmierzajacy do wykonania nalozonego obowazku

Powrót