Postepowanie przed sądem

• Autor wątku Autor wątku wawil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wawil

Użytkownik
Odpowiedzi
166
Witam .
Czy na postanowienie sądu , które posiada tytuł wykonawczy - o udzieleniu zabezpieczenia roszczeń przed postępowaniem można złożyć zażalenie ?

Może się mylę , ale czy sformułowanie w ww. postanowieniu tj. " orzeczenie podlega wykonaniu jako natychmiast wykonalne" zawarte w klauzuli wykonalności tego postanowienia zawiera się w katalogu postanowień podległych zaskarżeniu i tym samym można było to postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia przed postępowaniem zaskarżyć ?
Dziekuję .

Witam .
Proszę o wskazanie - czy istnieją i jeśli tak , to jakie są sposoby na odwołanie się od postanowień - niekorzystnych dla strony powodowej .
sądu I instancji ( lub i ) sądu II instancji
w sprawach z KPC , które ww. sądy rozpatrywały zażalenia w sprawach z KPC .
Dziękuję .

Proszę o odpowiedź - czy strona sporu- uprawniony -może wnioskować do sądu o wydanie oraz doręczenie odpisu WNIOSKU dłużnika o -sporządzenie przez sąd uzasadnienia postanowienia oraz jego doręczenie - oraz odpisu sporządzonego przez sąd owego uzasadnienia , które otrzymał od sądu dłużnik , na podstawie którego złożył on zażalenie na ww. postanowienie ?
Dziękuję .

Proszę jeszcze o odpowiedzi -
1. czy na podstawie :
---------
art. 89 par. 1 kpc
Pełnomocnik jest obowiązany przy pierwszej czynności procesowej dołączyć do akt sprawy pełnomocnictwo z podpisem mocodawcy lub wierzytelny odpis pełnomocnictwa wraz z odpisem dla strony przeciwnej.
-----------
mogę jako strona przeciwna sporu wnieść do sądu o wydanie i doręczenie odpisu takiego pełnomocnictwa i czy sąd jest zobowiązany prawnie konkretnym terminem wydania mi odpisu tego pełnomocnictwa ?

2. Czy takie pełnomocnictwo udzielone przez mocodawcę w konkretnej sprawie jest także ważne przy innych sprawach toczonych miedzy tymi samymi stronami przez tego samego pełnomocnika ? czy też jednak inna sprawa wymaga ponownego udzielenia pełnomocnictwa temu samemu pełnomocnikowi ?
Dziękuję .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Numerując po kolei kwestie, które poruszasz:

1. Zażalenie przysługuje na samo postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia, któremu nadaje się klauzulę wykonalności z urzędu. Chcesz skarżyć samo nadanie klauzuli czy postanowienie o zabezpieczeniu?

2. Moim zdaniem nie, ponieważ każde postanowienie o zabezpieczeniu jest natychmiastowo wykonalne ze swojej istoty. Nie jest to zatem osobne postanowienie o nadaniu rygoru natychmiastowej wykonalności. Możesz natomiast zaskarżyć samo postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia (art. 741 par. 1 kpc)
Ogólnie kwestie postępowania zabezpieczającego są odrębnie regulowane - art. 730 i następne kpc.

3. To zależy od tego, czego dotyczy konkretne postanowienie.

4. Nie, wniosku o uzasadnienie postanowienia nie doręcza się drugiej stronie. Zresztą po co? Co do zasady ograniczają się do zwrotu "proszę o sporządzenie uzasadnienia X i przesłanie na adres Y". Nie możesz żądać też jego odpisu.
Nie, nie możesz wnosić też o doręczenie uzasadnienia. Miałeś swój termin na wniesienie o uzasadnienie, nie poprosiłeś (i nie zapłaciłeś) - nie dostajesz.

5 (1.) Wraz z pierwszą czynnością procesową przeciwnik daje ci odpis pełnomocnictwa. Nie dostałeś? Zgłoś sądowi. Dostałeś przy tej czynności i chcesz następny odpis? Nie możesz. I nie ma na to terminu.

6. To zależy od treści pełnomocnictwa. Czasami powołuje się do sprawy, a czasami upoważnia do "zastępowania przed wszystkimi sądami w sprawach X/Y/Z" i to pozwala korzystać z niego w wielu sprawach. Dla przykładu np. ZUS daje bardzo ogólne pełnomocnictwa swoim pełnomocnikom, które dają im umocowania do bardzo dużej ilości spraw bez konieczności pisania nowych pełnomocnictw.

Ostatnia edycja:
wawil napisał:
Witam .
1. Czy na postanowienie sądu , które posiada tytuł wykonawczy - o udzieleniu zabezpieczenia roszczeń przed postępowaniem można złożyć zażalenie ?

Może się mylę , ale czy sformułowanie w ww. postanowieniu tj. " orzeczenie podlega wykonaniu jako natychmiast wykonalne" zawarte w klauzuli wykonalności tego postanowienia zawiera się w katalogu postanowień podległych zaskarżeniu i tym samym można było to postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia przed postępowaniem zaskarżyć ?
Dziekuję .

Witam .
Proszę o wskazanie - czy istnieją i jeśli tak , to jakie są sposoby na odwołanie się od postanowień - niekorzystnych dla strony powodowej .
sądu I instancji ( lub i ) sądu II instancji
w sprawach z KPC , które ww. sądy rozpatrywały zażalenia w sprawach z KPC .
Dziękuję .

Proszę o odpowiedź - czy strona sporu- uprawniony -może wnioskować do sądu o wydanie oraz doręczenie odpisu WNIOSKU dłużnika o -sporządzenie przez sąd uzasadnienia postanowienia oraz jego doręczenie - oraz odpisu sporządzonego przez sąd owego uzasadnienia , które otrzymał od sądu dłużnik , na podstawie którego złożył on zażalenie na ww. postanowienie ?
Dziękuję .

Proszę jeszcze o odpowiedzi -
1. czy na podstawie :
---------
art. 89 par. 1 kpc
Pełnomocnik jest obowiązany przy pierwszej czynności procesowej dołączyć do akt sprawy pełnomocnictwo z podpisem mocodawcy lub wierzytelny odpis pełnomocnictwa wraz z odpisem dla strony przeciwnej.
-----------
mogę jako strona przeciwna sporu wnieść do sądu o wydanie i doręczenie odpisu takiego pełnomocnictwa i czy sąd jest zobowiązany prawnie konkretnym terminem wydania mi odpisu tego pełnomocnictwa ?

2. Czy takie pełnomocnictwo udzielone przez mocodawcę w konkretnej sprawie jest także ważne przy innych sprawach toczonych miedzy tymi samymi stronami przez tego samego pełnomocnika ? czy też jednak inna sprawa wymaga ponownego udzielenia pełnomocnictwa temu samemu pełnomocnikowi ?
Dziękuję .
=====================================================
Iurika napisał:
Numerując po kolei kwestie, które poruszasz:

1. Zażalenie przysługuje na samo postanowienie o udzieleniu zabezpieczenia, któremu nadaje się klauzulę wykonalności z urzędu. Chcesz skarżyć samo nadanie klauzuli czy postanowienie o zabezpieczeniu?

Moje pytanie nr.1 oparłem na pkt. 4 tekstu poniżej :
--------------------------------------
Zażalenie na postanowienie

Środkiem odwoławczym od postanowień zaskarżalnych jest zażalenie. Przysługuje ono na postanowienia sądu pierwszej instancji (sądu rejonowego lub okręgowego) do sądu drugiej instancji (okręgowego, apelacyjnego lub Sądu Najwyższego) kończących postępowanie w sprawie (art. 394 k.p.c.). Ponadto, ten środek zaskarżenia przysługuje także na postanowienia sądu pierwszej instancji i zarządzenia przewodniczącego składu orzekającego, w kwestiach enumeratywnie wymienionych we wskazanym wyżej artykule Kodeksu postępowania cywilnego, takich jak:

1) zwrot pozwu, odmowa odrzucenia pozwu, przekazanie sprawy sądowi równorzędnemu lub niższemu albo podjęcie postępowania w innym trybie,

2) odmowa zwolnienia od kosztów sądowych lub cofnięcie takiego zwolnienia oraz odmowa ustanowienia adwokata lub radcy prawnego lub ich odwołanie

3) oddalenie opozycji przeciwko wstąpieniu interwenienta ubocznego oraz niedopuszczenie interwenienta do udziału w sprawie wskutek uwzględnienia opozycji

4) rygor natychmiastowej wykonalności

41) wstrzymanie wykonania prawomocnego orzeczenia do czasu rozstrzygnięcia skargi o wznowienie postępowania

42) stwierdzenie prawomocności orzeczenia,

5) skazanie świadka, biegłego, strony, jej pełnomocnika oraz osoby trzeciej na grzywnę, zarządzenie przymusowego sprowadzenia i aresztowania świadka oraz odmowa zwolnienia świadka i biegłego od grzywny i świadka od przymusowego sprowadzenia,

6) zawieszenie postępowania i odmowa podjęcia zawieszonego postępowania

7) odmowa uzasadnienia orzeczenia oraz jego doręczenia

- sprostowanie lub wykładnia orzeczenia albo ich odmowa

9) zwrot kosztów, określenie zasad ponoszenia przez strony kosztów procesu, wymiar opłaty, zwrot opłaty lub zaliczki, obciążenie kosztami sądowymi, jeżeli strona nie składa środka zaskarżenia co do istoty sprawy, koszty przyznane w nakazie zapłaty oraz wynagrodzenie biegłego,

10) oddalenie wniosku o wyłączenie sędziego

101) zatwierdzenie ugody zawartej przed mediatorem,

11) odrzucenie zażalenia.

12) odrzucenie skargi na orzeczenie referendarza sądowego.
------------------------------------------------------------------
Może się mylę , ale widzę tu rozbieżności , albowiem :

Zgodnie z przytoczonym tekstem ! , zaskarżyć można postanowienia sądu I instancji ALE kończących postępowanie w sprawie jak również - Ściśle wymienionych enumeratywnie w pkt. 1 - 12 !
Stąd pytania:
a) - czy udzielone zabezpieczenie roszczeń przed postępowaniem jest tym samym - postanowieniem sądu kończącym postępowanie w sprawie ? , skoro pozew w tej sprawie zgodnie z wymogami prawa wpłynął do sądu w ciągu dwóch tygodni po otrzymanym zabezpieczeniu i jak myślę po jego rozpatrzeniu oraz ewentualnym orzeczeniu sądu w tej sprawie i uprawnomocnieniu się będzie można mówić dopiero wtedy o - postanowieniu sądu Kończącym postępowanie w sprawie, na skutek którego udzielone zabezpieczenie roszczeń tj. zabezpieczone wierzytelności trafią do wierzyciela lub zostaną zwrócone obowiązanemu .

b) -czy udzielone zabezpieczenie roszczeń przed postępowaniem zawiera się w ww. katalogu zaskarżalnych postanowień sądu I instancji i enumeratywnie w nim wymienionych ?

Jeśli na moje pytania a i b istnieje odpowiedź - NIE , to zaskarżenie udzielonego zabezpieczenia roszczeń przed postępowaniem byłoby wtedy niemożliwe lub jest niemożliwe .
Jeśli jednak istnieją inne przepisy prawa co do zaskarżania udzielonego zabezpieczenia roszczeń przed postępowaniem oraz ww. przeze mnie argumentacja oraz przytoczone przepisy prawa to porównując - przepisy prawa są sprzeczne i wykluczają się wzajemnie .
Chyba ,że jak podkreśliłem - całkowicie się mylę i nie mam racji .

c) Dlatego też , Iurika zapytałem czy na podstawie pkt.4 ww. katalogu postanowień zaskarżalnych tj . " rygor natychmiastowej wykonalności " , które owo zabezpieczenie co do istoty - jak to określiłaś - zawiera ? - można było zaskarżyć postanowienie na udzielone ww. zabezpieczenie przez sąd I instancji ?

Ostatnia edycja:
Nie wiem, czy dobrze cię rozumiem, bo bardzo chaotycznie piszesz, ale w kwestii zaskarżenia postanowienia o zabezpieczeniu odpowiedziałam już wcześniej.
Samo postanowienie jest zaskarżalne - reguluje to przepis art. 741 par 1 kpc. Polecam zapoznać się z całością Kodeksu, a nie jednym przepisem wymieniających tylko część kwestii.

Powrót